Evropski parlament pozval Nato k povabilu Ukrajine v zavezništvo

0

Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, s katero so pozvali članice Nata, naj spoštujejo svoje zaveze in pripravijo teren za povabilo Ukrajine v zavezništvo. Pričakujejo, da se bo pristopni proces začel nemudoma po vojni in se čim prej zaključil. Hkrati so pozvali k celovitemu svežnju EU za obnovo Ukrajine, je sporočil Evropski parlament.

Do polnopravnega članstva Ukrajine v Natu bi morali članice EU in Nata ter podobno misleči partnerji tesno sodelovati s Kijevom pri oblikovanju okvira za vzpostavitev varnostnih jamstev, ki bi se pričel izvajati nemudoma po končanju vojne, poudarjajo evropski poslanci.

Prepričani so, da bo vstop Ukrajine v Nato in EU povečal regionalno in globalno varnost ter okrepil vezi med Ukrajino in evroatlantsko skupnostjo, je zapisano v resoluciji, ki je bila sprejeta s 425 glasovi za, 38 proti in 42 vzdržanimi.

Obsodili so nedavno rusko uničenje jezu hidroelektrarne Kahovka in ponovili, da je uničenje povzročilo obsežne poplave ter okoljsko katastrofo v Ukrajini. Ob tem so dodali, da bodo vsi odgovorni za tovrstne zločine morali odgovarjati v skladu z mednarodnim pravom.

Poslanci so prav tako pozvali k celovitemu svežnju EU za obnovo Ukrajine, ki bi se osredotočal na takojšnjo, srednjeročno in dolgoročno pomoč pri obnovi in okrevanju države. Hkrati pa so izrazili željo, da bi obnova poškodovane infrastrukture potekala v skladu z evropskim zelenim dogovorom.

Ponovno so podprli lanskoletno odločitev Evropskega sveta, da Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU. Upajo na pozitivno priporočilo Evropske komisije, ko bo Ukrajina uspešno izvedla vseh sedem korakov določenih v mnenju komisije leta 2022. Prosili so, da bi se začrtala jasna pot za začetek pristopnih pogajanj, ki bi se po njihovem mnenju ob zadostni podpori lahko začela že letos.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen