Dr. Milan Zver: Madžarskim študentom naj se ponovno omogoči sodelovanje v programu Erasmus+

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v Evropskem parlamentu sodeloval na dogodku, na katerem so razpravljali o posledicah odločitve Sveta EU, da izključi madžarske študente in univerze iz financiranja, ki ga ponujata programa Erasmus+ in Obozorja Evropa.

Svet EU je sredi decembra 2022 namreč sprejel sklep o ukrepih za zaščito proračuna Unije pred domnevnimi kršitvami načel pravne države na Madžarskem, na podlagi katerega se je prepovedalo sprejemanje novih pravnih zavez preko programa Obzorja Evropa in Erasmus+ z nekaterimi madžarskimi univerzami.

Erasmus+ je eden najuspešnejših programov EU. Sedaj, natanko eno leto pred evropskimi volitvami, pa je sporočilo državljanom, da bo 182 000 madžarskih študentov ter 18 000 učiteljev in znanstvenikov na podlagi politične odločitve Komisije neupravičeno izključenih iz programov Erasmus+ in Obzorje Evropa ter drugih programov, ki jih neposredno financira EU, zelo slabo.

Madžarski rektorji, znanstveniki in študenti so želeli na današnjem dogodku v razpravi izraziti svoje mnenje in ga posredovati Evropskemu parlamentu ter drugim evropskim institucijam. Rektorji so prav tako izpostavili, da je z odločitvijo Evropskega Sveta je nastala nepopravljiva škoda in da Evropska komisija ni ugotovila nobene dejanske zlorabe evropskih sredstev s strani visokošolskih ustanov na Madžarskem.

»Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+ odločno nasprotujem odločitvi, da se madžarskim študentom in raziskovalcem odvzame podpora programa Erasmus+,« je uvodoma poudaril poslanec. Kot je dejal, tako Erasmus+ kot Obzorje Evropa spodbujata sodelovanje in krepita povezovanje, ki sta stebra moči in vpliva Evrope. »Koristi programa Erasmus+ segajo daleč prek učnega načrta. Program mladim omogoča, da navežejo pomembne stike in sklenejo prijateljstva z evropskimi vrstniki v času, ko razvijajo svoj svetovni nazor in načrtujejo svojo prihodnost,« je izpostavil dr. Zver. Kot še poudarja evropski poslanec, financiranje programa Erasmus+ študentom omogoča bivanje na tujih univerzah. V zadnjih treh desetletjih je tako program Erasmus+ (in njegove predhodnike) izkoristilo več kot 10 milijonov mladih – kar je enako celotnemu prebivalstvu Madžarske -, zato je to eden najmočnejših evropskih instrumentov za podporo vključevanju. Leta 2020 se je izmenjav v okviru programa Erasmus+ udeležilo več kot 22 000 Madžarov. Prav zaradi teh razlogov je dr. Milan Zver Evropsko komisijo že pozval, naj spremeni svojo odločitev o ustavitvi financiranja madžarskih institucij in ponovno vključi vse madžarske študente in raziskovalce v programe EU.

»Odvzem podpore programa Erasmus+ madžarskim študentom in raziskovalcem pomeni kaznovanje ne samo Madžarske, ampak celotne Evrope,« je prepričan dr. Zver, ki tudi ocenjuje, da si je težko predstavljati bolj zgrešeno in kontraproduktivno odločitev. »Zakaj bi madžarskim študentom preprečili sodelovanje v evropskih programih, ki podpirajo evropske vrednote, kot sta demokracija in pravna država? Kaj dobrega bo takšen »izgon« madžarskih študentov prinesel Evropi? Kaj dobrega bo mladim v EU prineslo dejstvo, da ne bodo imeli stikov z madžarskimi vrstniki in obratno?« se sprašuje evropski poslanec. Kot je še dejal v svojem nagovoru, so mladi »naše največje upanje za boljšo prihodnost.« »Morali bi jim dati vse možnosti za učenje, rast in povezovanje, ne pa jih odrezati od številnih priložnosti, ki jim jih ponuja program Erasmus+,« je prepričan evropski poslanec.

Rektorji, študenti in raziskovalci iz madžarskih univerz so se na razpravi dr. Zveru zahvalili za njegovo odločno podporo.

Po zaključku današnjega dogodka, se je dr. Zver osebno srečal tudi s tremi madžarskimi študenti, ki so povedali, da so njihovi vrstniki tako žalostni kot tudi jezni glede odločitve Evropskega sveta in da so jim bila odvzete priložnosti za nadaljevanje akademskega študija v EU. Erasmus+ program je študente motiviral in jim pomagal pri nadaljevanju njihovega poklicnega in osebnega razvoja, sedaj pa jim je bila ta možnost nenadoma odvzeta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen