Prigožin z novico, da mu je Moskva po grožnji z umikom iz Bahmuta obljubila več streliva

0

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes povedal, da je po grožnji z umikom njegovih mož s položajev v ukrajinskem mestu Bahmut prejel od ruske vojske “obljubo” za več streliva. “Obljubili so, da nam bodo dali vse strelivo in oborožitev, ki jo potrebujemo za nadaljevanje operacij,” je dejal.

Prigožin je v petek zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Danes je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da ima zagotovilo, da bo borcem na območju Bahmuta “zagotovljeno vse potrebno”.

Prigožin je sicer že konec aprila ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja prisiljen umakniti del svojih enot. V preteklih mesecih je večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil.

Skupina Wagner je vodila večmesečni ruski napad na Bahmut in skoraj zavzela mesto v najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske ofenzive na Ukrajino. Pri tem je prišlo do izraza rivalstvo med to najemniško skupino in rusko redno vojsko.

Prigožin je danes povedal, da bo “vse odločitve” v zvezi z nadaljnjimi operacijami enot Wagner sprejel general Sergej Surovikin. Ta vojaški veteran, ki slovi kot neusmiljen in ga v skupini Wagner občudujejo, je bil oktobra lani imenovan za poveljnika ruskih sil v Ukrajini. Tri mesece kasneje ga je na položaju nadomestil Valerij Gerasimov, do katerega je Prigožin kritičen. Surovikin je zdaj eden od namestnikov Gerasimova.

“On je edini odlikovani general, ki se zna boriti,” je o Surovikinu danes povedal Prigožin.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen