Pred ustavnimi sodniki bo znova ustavna pobuda o noveli zakona o RTVS in ravno danes v Sloveniji evropski komisar za pravosodje Reynders

0

Ustavno sodišče, ki je februarja do končne odločitve zadržalo izvajanje dela novele zakona o RTVS, bo imelo zadevo na mizi tudi danes. Na seji sredi maja so imeli pred seboj predlog sklepa, ki ga je dal predsednik sodišča in sodnik poročevalec v zadevi Matej Accetto, s katerim bi odpravili začasno zadržanje. A tedaj niso sprejeli odločitve.

Za sprejetje predloga naj bi bila po poročanju medijev že oblikovana tudi zahtevana navadna večina glasov, torej štiri proti tri.

Vlagatelji ustavne pobude o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem med drugim trdijo, da se z načinom oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo, ki je bila sicer potrjena na referendumu novembra lani, v celoti jemlje pristojnost DZ za imenovanje članov novega sveta zavoda. Aktualnim članom upravljavskih organov pa bi se z uredbo tudi predčasno končal mandat, so kritični.

Ustavno sodišče je v odločbi, sprejeti 16. februarja, zadržalo izvrševanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Sejo pa bo imel danes tudi programski svet zavoda. Na dnevnem redu je imenovanje žirije za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka. RTVS podeljuje nagrado z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders bo danes na delovnem obisku v Sloveniji. Med drugim se bo sešel z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in nagovoril udeležence okrogle mize o krepitvi boja proti nekaznovanju, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Komisar Reynders ima v Ljubljani najprej na programu pogovore z ministrico Švarc Pipan, s katero bosta po napovedih govorila o vladavini prava, pravosodnih vidikih učinkovitejšega pregona kaznivih dejanj in drugih aktualnih pravosodnih vsebinah na evropski ravni. Dopoldne se bo komisar sešel tudi z državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Markom Štucinom.

Na ljubljanski Fakulteti za upravo bo Reynders sodeloval v pogovoru z naslovom Vloga EU pri krepitvi pravosodnih sistemov in pravne države.

Popoldne pa bo eden od osrednjih govorcev na dogodku ob 8. dnevu Evropske unije proti nekaznovanju, kjer bo nagovoril udeležence okrogle mize o krepitvi boja proti nekaznovanju na nacionalni, evropski in globalni ravni. Gre za dogodek v okviru diplomatske konference za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki med 15. in 26. majem poteka v Ljubljani.

V okviru obiska v Sloveniji se bo Reynders sešel tudi s predsednikom Agencije EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust) Ladislavom Hamranom, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen