Po ocenah Moskve aprila ubitih več kot 15.000 ukrajinskih vojakov

0

Ukrajinske sile naj bi samo meseca aprila izgubile več kot 15.000 vojakov, je danes na Telegramu zapisal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ob tem je navedel, da je ruski vojski aprila uspelo sestreliti osem ukrajinskih letal, 277 brezpilotnih letal, 430 tankov in oklepnih vozil ter 225 kosov artilerije.

Šojgu je prav tako pojasnil, da so ruske enote aktivne vzdolž celotne fronte in da ruska obrambna industrija izpolnjuje potrebe vojske in ladjevja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njegov izjava je sledila nedavnim pritožbam vodje ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva. V nasprotnem primeru bi bil namreč zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti.

Po podatkih ruskih oblasti je Moskva do začetka maja sestrelila že 413 letal. Številni mediji sicer navajajo, da je imela Ukrajina ob začetku invazije zgolj 124 bojnih in šolskih letal ter 63 transportnih letal. Doslej pa je Kijev od Zahoda prejel le nekaj bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29.

Ruski obrambni minister medtem ni navedel podatkov o izgubah ruskih sil. Te pa je v ponedeljek podal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby, ki je navedel, da je v zadnjih petih mesecih spopadov v Ukrajini umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, še okoli 80.000 pa je bilo ranjenih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen