Opozicija glede prvega leta Golobe vlade: Za Slovenijo je leto izgubljenih priložnosti. Janša: Videli smo antireforme, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev!

3

V opoziciji prvo leto vlade Roberta Goloba štejejo za let izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Dosežkov vlade ne vidijo, rezultati, ki jih ta izpostavlja, pa so po mnenju SDS in NSi posledica dobro zastavljenih temeljev prejšnje vlade. Ob odsotnosti rezultatov vlada dela na izključevanju ter odpiranju kulturnih bojev in ideoloških tem, menijo.

“Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev,” prvo leto dela vlade Roberta Goloba ocenjuje predsednik SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je zadnje leto simbolno tudi leto “vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne”, politično gledano pa tudi padanja mask.

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da se “loterija z vladami novih obrazov očitno znova ni izšla”. “V NSi niti nismo imeli prevelikih pričakovanj od vlade Roberta Goloba, kajti slišali smo že nekajkrat visokoleteče obljube, smele načrte, ampak hkrati tudi izkusili in videli neoperativnost in neizkušenost teh ekip vlad novih obrazov,” je danes dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

https://dolgoziv.si/izdelek/glukozamin-z-dodatki-prehransko-dopolnilo/

Vladi, ki je v DZ zaprisegla 1. junija lani, v opoziciji očitajo tudi, da jaha na valovih dobro postavljenih temeljev, ki jih je postavila njena predhodnica in v kateri sta sodelovali tako SDS kot NSi. “Verjetno rekordni lanski dobički v gospodarstvu niso rezultat vlade, ki je nastopila 1. junija lani. Gospodarska rast v prvi polovici lanskega leta, ko še ni bilo Golobove vlade, je bila še enkrat višja kot gospodarska rast na koncu lanskega leta, tako da si vsak lahko izračuna,” je dejal Janša.

Ob tem se je sicer dotaknil tudi kandidature Slovenije za sedež v varnostnem svetu ZN, projekta, ki ga je začela prejšnja vlada pod vodstvom Janše. Glede na to, da za sedež kandidira tudi Belorusija, ki je zaveznica Rusije, bi po Janševih besedah izvolitev morala biti samoumevna. “Bil bi zelo presenečen, če bi ti glasovi umanjkali, ker bi to pomenilo, da smo v zadnjem letu storili nekaj zelo narobe,” je dejal.

Premierju Golobu sicer očita, da je posvojil “govorico izključevanja, ki jo je gojila prejšnja opozicija”. Tudi v NSi ocenjujejo, da vlada ni pomirila politične situacije v Sloveniji. “Nasprotno, ob odsotnosti drugih rezultatov je začela odpirati kulturne boje, ideološke teme, ki so Slovenijo namesto pomirile, še bolj razdelile,” meni Cigler Kralj. Vlado poziva h “koraku nazaj”, Slovenija pa bi se morala po njegovih besedah osredotočiti na zagotavljanje dobrega poslovnega okolja, samooskrbo z električno energijo in dostopno javno zdravstvo.

Janša pa odgovor na “izkrivljeno stvarnost, ki jo je Sloveniji prineslo izključevanje” vidi tudi v danes ustanovljenem društvu Platforma sodelovanja, ki mu predseduje poslanec SDS Anže Logar. Upa, da bo v okviru platforme pogovorov o ključnih temah čim več, saj da je sodelovanje tisto, kar Slovenija nujno potrebuje, SDS, ki je po njegovih besedah še posebej v zadnjem času tarča izključevalne politike, pa se bo vedno zavzemala in podpirala sodelovanje.

Po besedah Cigler Kralja pa se z ustanovitvijo društva potrjuje teza, da so na desnosredinskem političnem polu nujne spremembe. “Očitno gospod Logar znotraj svoje stranke, kjer je celo član vodstva, predsednik sveta te stranke, ni uspel s svojimi pobudami, iniciativami in je bil celo prisiljen v ustanovitev društva, ki bo obstoječim političnim strankam dajalo pobude in iniciative,” meni. V NSi pa ostajajo na stališču, da se morajo stvari spreminjati v parlamentu, kjer se tudi sprejemajo zakoni, zato spodbujajo Logarja, da čim prej ustanovi politično stranko.

Glede na politično moč vladne koalicije Cigler Kralj sicer ocenjuje, da predčasnih volitev politično realno ni pričakovati. Je pa v politiki edina stalnica sprememba, je spomnil. Janša pa upa, da bo koalicija zdržala dovolj dolgo, da bo večina tistih, ki se ne udeležujejo volitev, sposobna oceniti razliko med “tem, kar je danes in kar je bilo v času naše vlade, še posebej, ko pogledajo v denarnice in se nato zrelo odločiti”.

Št. komentarjev: 3
 1. raft pravi

  Vlada Roberta Goloba je zaprisegla pred točno enim letom. Prvega junija 2022 je Slovenija dobila najbolj agresivno tranzicijsko vlado doslej. O njenih dosežkih smo govorili s profesorjem Fakultete za uporabne družbene študije dr. Matevžem Tomšičem. Pravi, da imamo opraviti z nekompetentno politiko, ki jo vodi in motivira nekaj povsem drugega kot blaginja sodržavljanov. Motivira jo ideološki boj z nasprotniki.
  ——————-
  Motivira jo obljuba za ukradene volitve. Posledično bo v Sloveniji nastala srbska manjšina.

 2. Opazovalec pravi

  Pozabili ste napisati, da je bilo to tudi leto stalnega ” nabijanja” opozicije, stalnega metanja polen pod noge, stalnih protestov, ki jih vodi obsojeni kriminalec( približno tako kot vas). Če je to konstruktivna opozicija, potem ne vem kaj je spotikanje in ogovarjanje ” ukradenih volitvah”.. Glej , glej, ti revčki se zgledujejo po Trumpu? Ha, ha, kako prozorno

  1. raft pravi

   Opazovalec, nekaj v tvojem jeziku: živi bili, pa videli.
   —————–
   Moj nasvet: ne delaj se norca iz Slovencev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen