Newyorške borze v uvodnem delu trgovalnega dne v rdečem območju

0

Newyorške borze so se v uvodnem delu trgovalnega dne obarvale v rdeče. Osrednja pozornost vlagateljev je namenjena objavi, da se je trgovina na drobno v ZDA aprila na mesečni ravni okrepila, a manj, kot so pričakovali analitiki. Še vedno so tudi v pričakovanju dogovora o zgornji meji javnega dolga ZDA.

Razširjeni indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,45 odstotka, industrijski indeks Dow Jones 0,73 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,10 odstotka.

Ameriško ministrstvo za trgovino je danes objavilo, da se je trgovina na drobno v ZDA aprila glede na marec okrepila za 0,4 odstotka na 686,1 milijarde dolarjev. Marca je na mesečni ravni upadla za 0,7 odstotka. A rast je bila pol manjša od tiste, ki so jo napovedovali analitiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Borzni trgi skrbno spremljajo tudi pogajanja o zvišanju zgornje meje javnega dolga ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden naj bi danes nadaljeval pogovore z republikanskimi voditelji. Če kompromisa v naslednjih tednih ne bo, bo ameriška vlada razglašena za plačilno nesposobno.

Tudi indeksi na osrednjih evropskih borzah imajo danes negativen predznak. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzdol za 0,17 odstotka, pariški CAC 40 za 0,22 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa je 0,35 odstotka pod izhodiščem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen