Na Wall Streetu najboljši trgovalni teden od marca

0

Borzni indeksi na Wall Streetu so kljub petkovemu padcu sklenili najboljši trgovalni teden od marca. Analitiki slabše petkovo razpoloženje sicer pripisujejo predvsem zastoju pri pogajanjih o povišanju zgornje dovoljene meje javnega dolga med kongresnimi republikanci in Belo hišo.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je ta teden napredoval za 1,6 odstotka na 4191,98 točke, industrijski indeks Dow Jones za 0,4 odstotka na 33.426,63 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 3,0 odstotka na 12.657,90 točke.

Indeksi so v ponedeljek napredovali, čeprav ni bilo za to nobenega posebnega razloga. Pogajanja o povišanju meje javnega dolga niso napredovala, gospodarskih poročil pa ni bilo. V torek so indeksi iz podobno neznanega razloga šli v obratno smer, čeprav sta bili dve objavljeni gospodarski poročili ugodni.

Centralna banka Federal Reserve je poročala, da se je obseg industrijske proizvodnje v ZDA aprila povečal za 0,5 odstotka, ministrstvo za trgovino pa je poročalo, da je trgovina na drobno prav tako aprila od marca narasla za 0,4 odstotka.

V sredo je bilo nekaj več optimizma glede možnosti za dogovor o javnem dolgu in indeksi so znova napredovali. Število začetih novih stanovanjskih gradbenih projektov je aprila od marca v ZDA naraslo za 2,2 odstotka na letno prilagojeno raven 1,401 milijona enot, je v sredo poročalo ministrstvo za trgovino ZDA, kar je prispevalo k optimizmu. Poročilo je namreč presenetilo analitike, ki so napovedovali 1,4-odstotni padec.

Indeksi so potem spet pridobili v četrtek, čeprav gospodarska poročila niso bila dobra. Sta pa obe strani v pogajanjih o javnem dolgu napovedali, da napredujeta.

Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov je sicer v četrtek poročalo, da je prodaja rabljenih stanovanj in hiš aprila v primerjavi z marcem padla za 3,4 odstotka na letno prilagojeno raven 4,28 milijona enot. Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA, ki ga sestavlja newyorška organizacija Conference Board, pa je aprila v primerjavi z marcem nazadoval za 0,6 odstotka na 107,5 točke.

V petek gospodarskih poročil ni bilo, vendar pa je predsednik centralne banke Federal reserve Ben Bernanke na konferenci v Washingtonu namignil, da bodo morali kmalu nehali višati obresti. To bi v normalnih razmerah izstrelilo indekse navzgor, vendar pa so pogajalci o javnem dolgu sporočili, da so med njimi velike razlike ter da prekinjajo poganja. Indeksi so zato nazadovali.

S&P 500 je letos sicer skupno napredoval za 9,2 odstotka, Dow Jones za vsega 0,8 odstotka, Nasdaq pa za 20,9 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen