Dr. Milan Zver in Hermann Tertsch v pismu predsedniku Evropskega sveta: Morebiten umik kolumbijske ELN iz seznama terorističnih organizacij bi bila nevarna poteza

0

(11. maj 2023) Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj s pobudnikom Hermannom Tertschom naslovil pismo na predsednika Evropskega sveta, v katerem je izrazil zaskrbljenost nad nedavnim obiskom kolumbijskega predsednika Gustava Petra v Španiji, ob katerem je na španskega predsednika vlade Pedra Sancheza naslovil prošnjo, naj Nacionalno osvobodilno vojsko (ELN) umakne s seznama terorističnih organizacij EU.

ELN je ena najstarejših terorističnih organizacij v Latinski Ameriki, kateri v zadnjih štirih desetletjih pripisujejo okoli 10.000 ugrabitev, skrbno načrtovanih atentatov in pobojev. Eden zadnjih napadov se je zgodil pred manj kot dvema mesecema, ko je ELN 29. marca napadla vojaško oporišče in ubila devet vojakov ter jih osem ranila. Ameriška administracija pa obenem ocenjuje, da je v okviru ELN več kot 3.000 oboroženih članov ter da so glavni vzrok za več kot 260.000 pobitih v Kolumbiji v zadnjega pol stoletja delovanja. ELN v svoje vrste redno novači otroke in mladoletnike in jih s prisilo uči uporabe hladnega orožja.

Teroristična organizacija ELN večino svojih dejavnosti financira prek trgovine z mamili, sodeluje pa tudi z venezuelskim režimom Nicolasa Madura in je uvrščena na ameriški seznam terorističnih organizacij.

»S tem pismom želimo izpostaviti skrb zaradi poskusa zaščite teroristične organizacije, še posebej ker je znano, da je bil Gustavo Petro član teroristične organizacije M-19 in tudi eno leto zaprt. M-19 je v letih 1970 -1989 ugrabila več kot 500 ljudi, neznano število pa tudi ubila. Napad na pravosodno palačo v letu 1985, ki velja za enega najbolj nasilnih napadov v zgodovini Kolumbije, pa še posebej izstopa,« poudarjajo podpisniki pisma.

Kot so poslanci še navedli v pismu predsedniku Evropskega sveta, »obsojamo ta poskus, da se ELN očisti na način, da se jo umakne iz seznama terorističnih organizacij. Pozivamo k nedvoumni obsodbi terorističnih dejavnosti ELN. Prav tako izražamo evropsko solidarnost z žrtvami in bomo aktivno delovali v smeri, da Gustav Petro in Pedro Sanchez ne bi izkoristila evropskih institucij za zagotavljanje nekaznovanosti terorističnih organizacij,« še poudarjajo podpisniki pisma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen