Dr. Milan Zver: Čas je, da Združeni narodi Iranu jasno sporočijo, da si svet ne bo več zatiskal oči pred iranskimi kršitvami človekovih pravic

0

(27. maj 2023) Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z vrsto evropskih poslancev predsednika UNHCR Václava Baleka pozval, da ponovno preuči imenovanje veleposlanika in stalnega predstavnika Islamske republike pri Združenih narodih Ali Bahreinija za predsednika socialnega foruma Sveta ZN za človekove pravice (UNHRC) za leto 2023.  Kot izpostavljajo evropski poslanci v pismu, je tovrstno imenovanje  sramotno, zato bi moral predsednik Balek to absurdno in sramotno odločitev nemudoma preklicati, in sicer še pred socialnim forumom UNHRC 2023, ki bo potekal od 2. do 3. novembra 2023.

Evropski poslanci posebej izpostavljajo, da je posebni  poročevalec Javaid Rehman, ki ga je UNHRC sam imenoval za glavnega strokovnjaka za Iran, obseg in resnost kršitev, ki so jih iranske oblasti zagrešile v zadnjih mesecih, označil za “možne zločine proti človeštvu”. Tudi Evropski parlament je v zadnjih mesecih sprejel tri resolucije, v katerih je izrazil globoko zaskrbljenost in pozval k odgovornosti. “Iran je trenutno ena od najmanj primernih držav na svetu za predsedovanje forumu o človekovih pravicah,” obenem poudarjajo evropski poslanci, med njimi tudi dr. Milan Zver.

Ob tem je pomembno tudi dejstvo, da je 107 nekdanjih svetovnih voditeljev poslalo skupno pismo predsedniku ZDA Joeju Bidnu, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, britanskemu premierju Rishiju Sunaku in kanadskemu premierju Justinu Trudeauju. Nekdanji predsedniki in predsedniki vlad 45 držav v odprtem pismu pozivajo k podpori vodje iranskega opozicijskega gibanja Maryam Rajavi in njenega načrta za svoboden in demokratičen Iran v 10 točkah.  Spomnimo tudi, da je dr. Milan Zver kot sopredsedujoči skupine Prijateljev svobodnega Irana (Friends of Free Iran) v Evropskem parlamentu v tem tednu soorganizal sestanek z vodjo iranske opozicije Maryam Rajavi, kjer je prav tako izrazil prepričanje, da se bo iransko ljudstvo še naprej borilo za svoboden in demokratičen Iran.

Pismo evropskih poslancev predsedniku UNHCR Václavu Baleku v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani predsednik Václav Balek,

spodaj podpisani poslanci Evropskega parlamenta želimo izraziti veliko zaskrbljenost in globoko obžalovanje zaradi odločitve o imenovanju Islamske republike Iran za predsedujočo Socialnemu forumu Sveta Združenih narodov za človekove pravice 2023. Pozivamo vas, da ponovno preučite to imenovanje in nemudoma sprejmete ukrepe za preklic te odločitve. 

Po smrti Jine Mahse Amini 16. septembra 2022 so bile v Islamski republiki Iran, kot je navedel posebni poročevalec ZN za stanje človekovih pravic Javaid Rehman, “storjene najhujše kršitve človekovih pravic v zadnjih štirih desetletjih.” Posebni poročevalec Javaid Rehman je obseg in resnost kršitev, ki jih je iranski režim zagrešil v zadnjih mesecih, označil za “možne zločine proti človeštvu”.

Imenovanje predstavnika iranskega režima za predsednika organa za človekove pravice, medtem ko UNHRC preiskuje brutalne kršitve režima, vključno s poboji več sto miroljubnih protestnikov, je skrajno odvratno.

Letošnji Socialni forum se bo osredotočil na prispevek znanosti, tehnologije in inovacij k spodbujanju in promociji človekovih pravic. Iranski režim namerno moti internetne in mobilne povezave, strogo omejuje platforme družbenih medijev in je pred kratkim obesil dva moška, ker sta na spletu kritizirala religijo. Takšen režim zagotovo ni primeren za vodenje foruma ZN o tem, kako je mogoče tehnologijo uporabiti za spodbujanje in promocijo človekovih pravic. Ker je iranski režim zastrupil na tisoče učenk samo zato, da bi šolarkam in njihovim staršem preprečil udeležbo na protestih, tudi ne sme in ne more voditi razprav o vlogi znanosti pri spodbujanju človekovih pravic.

Spodaj podpisani poslanci Evropskega parlamenta želimo poudariti, da je imenovanje v nasprotju z evropskimi zavezami in zavezami Združenih narodov, da podpirajo in se zavzemajo za človekove pravice. Čas je, da Združeni narodi Iranu pošljejo jasno sporočijo, da si svet ne bo zatiskal oči pred kršitvami in zlorabami človekovih pravic in da bo tudi Iran zaradi svojih dejanj moral nositi posledice. Častitev iranskega totalitarnega režima s prestižnimi nalogami v okviru Združenih narodov zgolj spodbuja zavržna ravnanja iranskega režima.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen