Dr. Milan Zver: Ali Evropska komisija namerava pripraviti dolgoročno strategijo za finančno in tehnično podporo ukrajinski energetski infrastrukturi?

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z vrsto evropskih poslancev iz različnih poslanskih skupin na Evropsko komisijo naslovil vprašanje v povezavi z ruskimi vojaškimi akcijami, ki povzročajo krizo ukrajinske energetske infrastrukture. Kot so v vprašanju izpostavili poslanci, so zaradi usmerjenih ruskih napadov z raketami in iranskih napadov z droni na ukrajinsko energetsko infrastrukturo miroljubni državljani ter javni in zasebni sektor ostali brez električne energije.

To je 15. novembra 2022 doživelo približno 10 milijonov ljudi v Ukrajini. Po navedbah ukrajinskih oblasti je bila uničena tudi več kot tretjina celotnega energetskega sektorja. Obsežni ruski napadi v Ukrajini se nadaljujejo, zato je poslance zanimalo, katere nujne ukrepe je sprejela Komisija, da bo poskrbela za varnost in obnovo ukrajinske energetske infrastrukture? Ali Komisija namerava pripraviti dolgoročno strategijo za finančno in tehnično podporo ukrajinski energetski infrastrukturi ter vzpostaviti usklajen podporni sistem med mednarodnimi organizacijami in državami članicami? In ali Komisija razmišlja o uvedbi dodatnih sankcij EU proti Rusiji zaradi namernega uničenja energetske infrastrukture, in če je odgovor pritrdilen, kdaj bodo predlogi predloženi?

Evropska komisija je v odgovoru poslancem navedla, da podpira Ukrajino z dostavljanjem nujne opreme, vključno z generatorji, samodejnimi transformatorji in gorivom, prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Ta mehanizem za hitro odzivanje zagotavlja usklajeno dostavo energetske opreme, ki jo donirajo države članice in nacionalna podjetja. Komisija je odprla mehanizem EU na področju civilne zaščite za podporo usklajenim dostavam tretjih strani. Komisija je tudi pomagala vzpostaviti sklad za izredne energetske razmere za Ukrajino pri sekretariatu Energetske skupnosti in zanj namenila 5 milijonov EUR. Nazadnje, povezava ukrajinskega trga električne energije z EU marca 2022 je odločilno povečala energetsko varnost Ukrajine.
 
Komisija tudi odgovarja, da vodi mednarodna prizadevanja za vzpostavitev platforme za finančno in tehnično podporo za obnovo Ukrajine, vključno z njeno energetsko infrastrukturo. Cilj dolgoročne strategije Komisije je popolna usklajenost z zelenim dogovorom EU in popolna povezanost energetskega trga. Forum skupine G7+ za usklajevanje med mednarodnimi organizacijami, Komisijo, državami članicami in tretjimi državami trenutno na svetovni ravni zbira informacije o takoj dostopni energetski opremi.
 
Kot še poudarja Evropska komisija je kot odziv na neizzvano in neupravičeno invazijo na Ukrajino 24. februarja 2022 EU proti Rusiji uvedla sankcije brez primere. EU je sprejela tudi sankcije proti Belorusiji zaradi njene vpletenosti v invazijo na Ukrajino in proti Iranu v zvezi z uporabo iranskih dronov v ruski agresiji proti Ukrajini. V odzivu na rusko namerno uničevanje energetske infrastrukture je EU sprejela prepovedi izvoza motorjev za drone ter blaga in tehnologije z dvojno rabo. Poleg tega deseti sveženj, sprejet 25. februarja 2023, prvič vključuje sedem iranskih subjektov, ki uporabljajo komponente EU in Rusiji zagotavljajo vojaške drone „Shahed“ za napade na civilno infrastrukturo v Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen