Bruselj z ukrepi za boljšo zaščito malih vlagateljev

0

Evropska komisija je danes predstavila paket ukrepov, namenjenih boljši zaščiti malih vlagateljev. Poleg tega jim želi omogočiti, da bi se lahko odločali za naložbe, ki so v skladu z njihovimi potrebami in željami. Bruselj pričakuje, da bi tako izboljšali zaupanje malih vlagateljev.

Komisija želi z ukrepi zagotoviti, da bi bile informacije o naložbenih produktih in storitvah bolj smiselne in standardizirane. To bi zagotovili tako, da bi pravila na tem področju prilagodili digitalni dobi.

Predlog poleg tega predvideva uporabo enotnih pravil glede informacij o stroških, s čimer bi bile te bolj pregledne in bi jih lažje primerjali. Potrošniki pa bi se tako lahko odločili za najugodnejše razmerje med kakovostjo in ceno, pojasnjujejo na komisiji.

V skladu s predlaganimi pravili bi morali ponudniki zagotoviti, da bi mali vlagatelji vsaj enkrat letno prejeli jasen pregled naložbene uspešnosti svojega portfelja.

Bruselj želi obenem preprečiti morebitne konflikte interesov pri prodaji naložbenih produktov. V ta namen bi prepovedal spodbude za prodajo, pri kateri ni svetovanja. Finančno svetovanje pa bi moralo varovati interese vlagateljev. V primerih, ko bi bile spodbude dovoljene, bi zaostrili zaščitne ukrepe in povečali preglednost.

Namen predloga je tudi ohraniti visoke standarde poklicnih kvalifikacij za finančne svetovalce. Poleg tega bi bili ti v celoti odgovorni za uporabo in tudi morebitno zlorabo tržnih sporočil, s čimer bi male vlagatelje zaščitili pred zavajajočim trženjem.

Evropska komisija predlaga še, da bi članice pripravile ukrepe za večjo finančno pismenost državljanov, izkušenim malim vlagateljem pa bi omogočili boljšo dostopnost do naložbenih produktov in storitev.

S predlogom bi prav tako okrepili nadzor nad izvajanjem pravil, saj predvideva okrepitev sodelovanja med nacionalnimi in evropskim nadzornim organom.

“Evropske državljane želimo spodbuditi, da bi del svojih prihrankov preusmerili v naložbe in si s tem zagotovili koristi od svojega denarja. Evropejci veliko varčujemo, a se redko odločimo za vlaganje. Namen danes predstavljene strategije je izkoristiti naložbeni potencial prihrankov,” je ob predstavitvi predloga povedala evropska komisarka za finančne storitve Mairead McGuinness.

Poudarila je, da strategija prinaša resnične koristi za male vlagatelje. Njihovi interesi, zaščita in naložbeni cilji pa so v njenem središču, je dodala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen