Britanski glasbenik Ed Sheeran vesel sodne zmage: “To je zmaga ustvarjalne svobode!”

0

Britanski pop glasbenik Ed Sheeran je v četrtek izrazil veselje in olajšanje, potem ko je ameriška porota ugotovila, da njegova uspešnica Thinking Out Loud ni plagiat skladbe Marvina Gaya Let’s Get It On. Sodbo je označil za zmago ustvarjalne svobode.

Sheeran je v dvorani zveznega sodišča na Manhattnu po odločitvi porote, da je svojo pesem iz leta 2014 ustvaril sam, objel svojo ekipo. Novinarjem je povedal, da je zelo vesel, vendar obenem zelo razočaran, da je zadeva sploh prišla do sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilno tožbo so vložili dediči Gayevega soavtorja Eda Townsenda, ki so trdili, da so bili nekateri elementi Sheeranove pesmi brez dovoljenja povzeti iz Gayeve pesmi. Dediči so zahtevali del dobička Sheeranove uspešnice.

“Če bi porota odločila drugače, bi se lahko poslovili od ustvarjalne svobode avtorjev pesmi. Uničujoče in tudi žaljivo je biti obtožen kraje tujih pesmi potem, ko smo vložili toliko dela. Sem samo človek s kitaro, ki rad piše glasbo za ljudi, da v njej uživajo. Nisem in si nikoli ne bom dovolil, da bi za nekoga postal blagajna,” je izjavil Sheeran.

Porotniki so na koncu sojenja razpravljali le tri ure in odločili v prid Sheeranu. Ta je med sojenjem več dni pričal s kitaro v roki in sodišču predstavil demo posnetke, da bi dokazal, da je zadevni potek akordov 1-3-4-5 osnovni gradnik pop glasbe, ki si ga ni mogoče lastiti.

32-letnik je povedal, da večino svojih pesmi napiše v enem dnevu, in pojasnil, da je skladbo Thinking Out Loud napisal skupaj s pevko in pisateljico Amy Wadge. Muzikolog, ki ga je najela obramba, je sodišču povedal, da je bilo zaporedje štirih akordov uporabljeno v številnih pesmih, preden je leta 1973 izšla Gayejeva uspešnica.

Strokovnjaki iz glasbene industrije so pozorno spremljali tožbo zaradi avtorskih pravic, saj so se nekateri bali, da bi lahko zavrla ustvarjalnost avtorjev pesmi in odprla vrata prihodnjim sodnim sporom. Za Sheerana, ki je aprila lani na londonskem sodišču uspešno pričal v primeru njegove pesmi Shape Of You, je bilo to že drugo sojenje v enem letu. Sodnik je tudi v tem primeru odločil v njegovo korist.

Sheeranova skladba Thinking Out Loud se je ob izidu hitro povzpela na vrh ameriške lestvice Billboard Hot 100. Zadnjo je leta 2016 prejel prestižno nagrado grammy za pesem leta.

V zadnjih letih je bilo nekaj prelomnih primerov v zvezi z glasbenimi avtorskimi pravicami, zlasti ko je Gayejeva družina – ki ni sodelovala v newyorški tožbi proti Sheeranu – leta 2015 uspešno tožila umetnika Robina Thickeja in Pharrella Williamsa zaradi podobnosti med skladbo Blurred Lines in Gayejevo Got to Give it Up.

Nato je odločitev prizivnega sodišča potrdila zmago skupine Led Zeppelin v podobnem primeru, šlo je za klasiko Stairway to Heaven.

Muzikolog na prestižnem glasbenem kolidžu Berklee Joe Bennett je za AFP povedal, da je zelo zadovoljen, ker je prevladala zdrava pamet.

“V primerih sporov v zvezi z avtorskimi pravicami za glasbo, ki vključujejo en ali dva takta, je tožnikova trditev o plagiatorstvu skoraj vedno napačna. Naključna podobnost je zelo pogosta, zlasti pri akordih in kratkih melodičnih fragmentih. Upam, da bo ta razumna sodba ljudi odvrnila od pritožb,” je povedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen