V Španiji in na Portugalskem zabeležili aprilski temperaturni rekord: v Cordobi 38,8 stopinje Celzija, pri Lizboni 36,9% stopinje Celzija

0

Celinska Španija in Portugalska sta v četrtek presegli temperaturne rekorde za mesec april, so danes sporočile pristojne ustanove v obeh državah. Na letališču v Cordobi na jugu Španije so zabeležili 38,8 stopinje Celzija, na Portugalskem pa so rekordno temperaturo 36,9 stopinje Celzija izmerili v mestu Mora blizu Lizbone.

Živo srebro na letališču v Cordobi je tako preseglo prejšnji rekord 38,6 stopinje, ki je bil zabeležen v mestu Elche na vzhodu Španije, je danes sporočil nacionalni vremenski urad AEMET.

Najvišjo temperaturo na celotnem ozemlju Španije v mesecu aprilu so sicer zabeležili leta 2013 na Kanarskih otokih ob severozahodni obali Afrike, ko je živo srebro doseglo 40,2 stopinje Celzija, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na sosednjem Portugalskem pa je temperatura v mestu Mora blizu prestolnice Lizbone v četrtek presegla rekord iz aprila 1945, ko so v mestu Pinhao na severu države izmerili 36 stopinj Celzija, je sporočila portugalska vremenska agencija IPMA.

Medtem ko so temperature na Portugalskem danes začele nekoliko padati, se je v večjem delu Španije huda vročina nadaljevala, saj je živo srebro v Cordobi znova doseglo 36 stopinj Celzija.

Obe državi se soočata z nenavadno zgodnjim vročinskim valom, ki ga je povzročila masa zelo vročega in suhega zraka iz Afrike, zaradi vročine pa se je povečala nevarnost gozdnih požarov in razširjenost suše. Nekateri španski kmetje zaradi pomanjkanja padavin letos sploh niso sejali.

Vodni rezervoarji na nacionalni ravni so prepolovljeni, sindikat kmetov COAG pa pravi, da se 60 odstotkov kmetijskih površin “duši” zaradi pomanjkanja padavin. Španija je največja svetovna izvoznica oljčnega olja ter med pomembnejšimi dobaviteljicami sadja in zelenjave za Evropo.

Španija je lani zabeležila najbolj vroče leto od začetka zbiranja podatkov, po podatkih ZN pa je skoraj 75 odstotkov njenega ozemlja zaradi podnebnih sprememb podvrženega nevarnosti dezertifikacije oziroma spreminjanja pokrajine v pustinjo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen