V kampanjo pred lanskimi županskimi volitvami v Ljubljani z največ sredstvi Zoran Janković

0

Pred lanskoletnimi lokalnimi volitvami so organizatorji volilne kampanje v prestolnici največ sredstev vložili v kampanjo Zorana Jankovića, ki je na županskih volitvah tudi prepričljivo zmagal. Nekateri od devetih županskih kandidatov v Ljubljani so sicer v kampanjo vstopili z znatnimi sredstvi, drugi pa praktično brez njih.

Kandidatom se je kampanja glede na razmerje med vloženimi sredstvi in številom dobljenih glasov različno obrestovala. Organizator kampanje župana Jankovića je denimo za vsak dobljeni glas na volitvah odštel dober evro, Levico, ki je organizirala kampanjo drugouvrščene Nataše Sukič, pa je ta stala precej manj, le 0,3 evra na dobljeni glas.

Praktično brez sredstev je v kampanjo vstopil kandidat Piratov Jasmin Feratović, tako da je njegova kampanja stala le 0,02 na dobljeni glas. Zelene Slovenije pa je kampanja Tomaža Ogrina stala 0,7 evra za glas. Za kampanjo Jasminke Dedić je stranka Vesna odštela 1,2 evra na glas, SLS pa je kampanja Tine Bregant stala 1,4 evra za glas.

Najmanj učinkovita je bila v tem smislu kampanja kandidatke NSi Mojce Sojar (4,1 evra), pa tudi Igorja Horvata, za katerega so v SDS odšteli 3,7 evra na glas. Glas za otroke in družine je kampanja Aleš Primca stala 3,4 evra za dobljeni glas.

STA objavlja tabelo z županskimi kandidati, organizatorji njihove kampanje, porabljenimi sredstvi in odstotki glasov, ki so jih kandidati prejeli na volitvah.

kandidat     organizator        sredstva   % glasov
--------------------------------------------------------------------
Zoran Janković   Lista Zorana Jankovića   56.000    61,8
Nataša Sukič    Levica           2.493     9,6
Aleš Primc     Glas za otroke in družine 21.098     6,9
Igor Horvat    SDS            20.446     6,3
Tina Bregant    SLS             7.035     5,7
Mojca Sojar    NSi            11.583     3,2
Jasminka Dedić   Vesna            3.455     3,2
Tomaž Ogrin    Zeleni Slovenije      1.017     1,7
Jasmin Feratović  Pirati             31     1,6

Vir: Ajpes

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen