V Haagu danes začetek sojenja nekdanjemu kosovskemu predsedniku Thaciju in trem soobtoženim

0

Na haaškem posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu se bo danes začelo sojenje nekdanjemu kosovskemu predsedniku in poveljniku Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Hashimu Thaciju ter trem soobtoženim. Obtoženi so vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu med in po oboroženem konfliktu v letih 1998 in 1999 ter na severu Albanije.

Soobtoženi so Thacijev tesni sodelavec Kadri Veseli, bivši poslanec stranke Samoopredelitev Rexhep Selimi ter nekdanji tiskovni predstavnik OVK in bivši predsednik parlamenta Jakup Krasniqi.

Thaci in Veseli, ki je v preteklosti med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, sta bila vojaška poveljnika OVK. Ta se je v času konflikta v letih 1998-1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Konflikt je zahteval okoli 13.000 življenj in se je končal šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova.

Obtožnica četverico po individualni odgovornosti v šestih točkah bremeni zločinov proti človečnosti, v štirih pa vojnih zločinov. Med njimi so pregon na podlagi politične in etnične pripadnosti, nezakoniti zapor, nezakonite aretacije in pripori, okrutno ravnanje, mučenje, druga nečloveška ravnanja in tudi umori. Zločine naj bi storili najmanj od marca 1998 do septembra 1999 na več lokacijah na Kosovu in na severu Albanije. Med žrtvami naj bi bilo več sto civilistov in oseb, ki niso sodelovale v sovražnostih.

Vsi obtoženci, ki so v priporu po potrditvi obtožnice od novembra 2020, ko je bil Thaci še predsednik Kosova in je zaradi obtožnice odstopil, so se izrekli za nedolžne. V Prištini se je v nedeljo na shodu v podporo Thaciju in soobtoženim zbralo več tisoč ljudi.

Tožilstvo na sojenju, ki bi po pričakovanjih lahko trajalo šest let in pol, napoveduje več kot 300 prič.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen