Umrl ameriški igralec, kralj glasbenega sloga kalipso in aktivist Harry Belafonte

0

Umrl je legendarni ameriški pevec in igralec ter aktivist Harry Belafonte. Star je bil 96 let. Belafontov dolgoletni tiskovni predstavnik Ken Sunshine je po poročanju ameriškega New York Timesa povedal, da je vzrok za smrt kongestivna srčna odpoved.

V 50. letih minulega stoletja, ko je bila segregacija v ZDA še zelo razširjena, je bil njegov vzpon na višjo raven šovbiznisa zgodovinski, a je bil njegov glavni fokus namenjen državljanskim pravicam, je v novici ob njegovi smrti zapisal še omenjeni ameriški dnevnik.

Belafonte je zaslovel kot pevec pesmi glasbenega sloga kalipso, med drugim s hitom Banana Boat Song. Zaigral je v več kot 40 filmih. Bil je tudi politično angažiran. Skupaj z Martinom Luthrom Kingom mlajšim se je boril za državljanske pravice temnopoltih v ZDA, z Nelsonom Mandelo proti apartheidu v Južni Afriki in kot Unicefov ambasador za otroke na Haitiju in v Sudanu.

Prejel je številne nagrade, med drugim častnega oskarja za humanitarno delo in človekoljubje. V njegovem rodnem New Yorku so ob njegovem 90. rojstnem dnevu po njemu poimenovali knjižnico v četrti Harlem, kjer se je Belafonte kot sin ladijskega kuharja z otoka Martinique in pomočnice z Jamajke rodil leta 1927. Večji del svoje mladosti je sicer preživel na Jamajki, domovini svoje matere.

Nekoč je v pogovoru po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da si želi, da bi postal “prvi temnopolti Hamlet”. Namesto tega je v Hollywoodu posnel filme, kot sta Bright Road (1953) in Carmen Jones (1954). K igri je dodal še glasbo in se v zgodovino zapisal kot kralj glasbenega sloga kalipso.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen