Raziskava Valicona: Padanje zaupanja in ocene dela vlade Roberta Goloba se nadaljuje

9

Po raziskavi #Novanormalnost družbe Valicon stopnja zaupanja v delo vlade Roberta Goloba še naprej upada. V marčevski meritvi je bila -18, kar je za 40 točk manj od najvišje izmerjene stopnje zaupanja junija lani. Po letu dni vojne v Ukrajini so izmerili tudi, da državljani v manjši meri kot na začetku zanjo krivijo Rusijo.

Stopnja zaupanja v delo vlade upada že od konca preteklega leta, v začetku leta 2023 je prvič občutneje padla v negativno območje, kar pomeni, da je tistih, ki vladi bolj ne zaupajo, več kot tistih, ki vladi bolj zaupajo. Februarja je znašala -12, marca pa je padla na najnižjo raven doslej.

Raziskavo so opravili med 17. in 21. marcem na vzorcu 504 anketiranih v okviru spletnega panela Jazvem.si. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, navaja Valicon.

Le dober teden dni pozneje so v raziskavi Ogledalo Slovenije, katere rezultati bodo objavljeni v prihodnjih dnevih, sicer zabeležili še slabšo stopnjo zaupanja v vlado kot institucijo, in sicer -37. “Razliko lahko deloma pripišemo kontekstu raziskave, saj se v prvem primeru vprašanje nanaša konkretno na zaupanje v vlado pri sprejemanju odločitev, odzivanju na krizne situacije in vodenju države na sploh, ne glede na to, ali to vlado politično podpirajo ali ne, v drugem pa na splošno zaupanje v vlado kot eno od skoraj 30 opazovanih institucij. Deloma pa tudi dogodkom v dnevih med obema meritvama (izjave predsednika vlade o reformah in komuniciranju delov vlade v zvezi s tem),” so ob tem navedli v Valiconu.

Vlado Roberta Goloba kot bolj uspešno od vlade Janeza Janše ocenjuje 39 odstotkov vprašanih, kot manj uspešno pa 35 odstotkov. Razmerje je najslabše do sedaj, najboljše je bilo avgusta lani, ko je 53 odstotkov menilo, da je Golobova vlada uspešnejša, 22 odstotkov pa, da je manj uspešna.

Pada tudi povprečna ocena dela vlade po posameznih področjih, še najbolj na področju komuniciranja s prebivalci, saj je padla s 3,1 avgusta lani na 2,4 marca letos. Nespremenjena pa je ocena na področju ukrepanja v zvezi s širjenjem novega koronavirusa (3,0), ki je tudi najbolje ocenjeno področje, “kar pa ne preseneča, saj je virus tako rekoč izginil iz medijev”. Najnižjo oceno je vlada zabeležila na področju ukrepanj v zvezi z draginjo (2,3), avgusta lani je bila ocena višja za pol ocene.

V marčevski izvedbi raziskave #Novanormalnost družbe Valicon so po letu dni od začetka vojne v Ukrajini preverili, komu državljani v največji meri pripisujejo odgovornost za vojno. Največ, to je 63 odstotkov vprašanih, odgovornost za vojno pripisuje Rusiji, kar je za osem odstotnih točk manj kot marca lani. Na drugi strani tokrat skoraj polovica vprašanih, to je 47 odstotkov, odgovornost za vojno v Ukrajini pripisuje ZDA, kar je za deset odstotnih točk več kot pred letom dni, so še sporočili z Valicona.

Slaba petina (18 odstotkov ali odstotno točko več kot pred letom dni) pripisuje odgovornost za vojno Ukrajini, podobno tudi zvezi Nato (17 odstotkov ali pet odstotnih točk manj kot pred letom dni).

V sosednji Hrvaški prebivalci v večji meri kot v Sloveniji odgovornost za vojno pripisujejo Rusiji, v manjši meri kot v Sloveniji se odgovornost za vojno med prebivalci sosednje države pripisuje Ukrajini in zvezi Nato. Podobno kot v Sloveniji se je tudi v Bosni in Hercegovini znižal delež tistih, ki odgovornost za vojno pripisujejo Rusiji, in sicer z 61 odstotkov na 55, ZDA pa odgovornost za vojno pripisuje 46 odstotkov vprašanih, podobno kot v Sloveniji in na Hrvaškem.

Precej drugačna je slika v Srbiji, tam se odgovornost za vojno v največji meri pripisuje ZDA, tako menita skoraj dve tretjini vprašanih (64 odstotkov), kar je najvišji odstotek v regiji. Na drugem mestu sledi zveza Nato s 44 odstotki, kar je sicer skoraj deset odstotnih točk manj kot pred letom dni. Rusiji odgovornost za vojno pripisuje 28 odstotkov vprašanih.

Št. komentarjev: 9
 1. raft pravi

  No, če je merilo nadmorska višina, so golobi že kar nekaj časa opremljeni s plavutmi.

 2. gorvel pravi

  Ni zločin, če ga nekdo tako fiksa, da žrtev obtoži za napadalca, Tudi posiljene deklice in ženske večkrat obsodijo, da so si same krive.
  Torej ni zločin, je pa bolano.

  1. Opazovalec pravi

   Komentarja dveh idio…tov

 3. Nace pravi

  Drugo leto ob takem času bo Golob imel podporo na NULI.

  1. Re gornjemu pravi

   Enako, kot jo ima Janša sedaj

 4. raft pravi

  Podpora terorizmu: Makarovičeva bi na RTVS porezala kable!
  ————–
  Opozorilo poštenim slovenskim državljanom : ne mažite si rok s to pokvarjeno pra-sico. Tisti, ki jo sovražite in bivate v njeni bližini ji privoščite slovensko narodno glasbo.

 5. Re gornjemu pravi

  Seveda je treba zaupati naši KOPRIVI , ona ima ” zelo preverjene informacije”. Tako, da , če je kdo pokvarjena pra….sica , je to lažniva kopriva, ki bi ji tudi bilo nujno privoščiti narodno glasbo, vendar srbsko

 6. raft pravi

  Repetaš, kdo je naša KOPRIVA?

 7. Re gornjemu pravi

  Preberi kakšen normalen časopis, ne samo ta vaša trobila pa boš hitro izvedel

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen