Prihodnji teden v parlamentu: Prisega novega starega generalnega državnega tožilca ter o problematiki vedno večje populacije rjavega medveda

0

Pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič bo prisegel generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je funkcijo opravljal že v prejšnjem mandatu. Poslanci se bodo na matičnih delovnih telesih posvetili problematiki vedno večje populacije rjavega medveda, beseda bo tekla tudi o zaščiti dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica.

Šketa po potrditev mandata na najvišji funkciji v tožilstvu

Generalni državni tožilec Drago Šketa, ki funkcijo opravlja od marca 2017, bo pred predsednico DZ prisegel v četrtek. Novoimenovani generalni državni tožilec je skoraj celotno kariero gradil v državnotožilski organizaciji.

Šketa je v svoji predstavitvi v DZ opozoril predvsem na pomanjkljivo kadrovsko sliko državnega tožilstva. Kadrovski deficit bo po njegovih besedah v prihodnje izziv predvsem zaradi porasta določenih kaznivih dejanj, opozoril je tudi na majhne plače tožilcev.

O upravljanju z medvedom skupna seja odbora za okolje in kmetijstvo

Problematiki vedno večje populacije rjavega medveda in vmešavanju predsednika vlade Roberta Goloba v strokovne odločitve neodvisnih institucij se bodo poslanci na predlog NSi posvetili na sredini skupni seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je namreč sredi aprila izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. Premier Golob je slab teden kasneje ministra Uroša Brežana pozval, naj te odločbe zamrzne. Dan zatem je minister na srečanju premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev, odločba pa ostaja v veljavi.

SDS za zaščito dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica

Nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino, ki bo v četrtek, je zahteval SDS, z namenom, da se zaščiti dobro ime in ugled učiteljskega poklica. Razprava bo v pomoč pri pripravi smernic prihodnjega delovanja slovenskega šolskega sistema in zagotovil, da učiteljski poklic “(p)ostane cenjen”, menijo v SDS.

V SDS so se za ta korak odločili ob zadnjih poročanjih medijev o neprimernem ravnanju enega od srednješolskih učiteljev na maturantskem plesu. Na posvet je med drugim vabljeno tudi Društvo katoliških pedagogov Slovenije.

Časovnica dogajanja v parlamentu

SREDA, 3. 5.

15.00 skupna seja odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bodo med drugim obravnavali problematiko vedno večjega staleža rjavega medveda; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qsmQVX

ČETRTEK, 4. 5.

12.00 seja odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino, na kateri bodo obravnavali zaščito dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qsRY53

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen