Prigožin od Moskve pričakuje več streliva za nadaljevanje bojev za Bahmut, v nasprotnem primeru sledi umik

0

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih za mesto Bahmut so zaradi pomanjkanja streliva izgube petkrat večje od potrebnih, je opozoril. “Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih pospravimo v krste in pošljemo domov,” je dejal Prigožin v danes objavljenem intervjuju z ruskim vojaškim blogerjem Semjonom Pegovom.

Kot je dodal, je ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja pozval, naj Moskva njegovi skupini pošlje več streliva.

“Če primanjkljaj streliva ne bo dopolnjen, se bomo, da ne bi potem bežali kot strahopetne podgane, prisiljeni umakniti ali umreti,” je zatrdil.

Prigožin je prav tako dejal, da je po njegovem mnenju Ukrajina pripravljena na pričakovano protiofenzivo, in namignil, da bi se ta lahko začela do 15. maja.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev že dlje časa opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na protiofenzivo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen