Prevelika embalaža ni odveč le nam, ampak tudi okolju 

0

Ste vedeli, da lahko z ustrezno embalažo zmanjšamo količino odpadkov? Zgolj zaradi prevelike embalaže se v Evropi letno prepelje preko 70 milijonov kubičnih metrov zraka, kar negativno vpliva na gospodarstvo in okolje. 

Zelo zgovorni so podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki pravijo, da v slovenskih gospodinjstvih količina odpadne embalaže v zadnjih desetih letih nevarno raste. Eden izmed načinov za zmanjšanje količine odpadne embalaže in prehod na bolj trajnostne prakse vključuje prav zmanjševanje količine zraka, ki se prepelje zaradi neustrezne embalaže.  

Ne transportirajte zraka!

»Potrošniki želijo manj embalaže, zato je čas, da iz spletnega nakupovanja odstranimo zrak. Odpadni materiali niso naključje, odpadki nastanejo zaradi napačnih odločitev v fazi oblikovanja. Vloga oblikovanja pri varovanju našega planeta je neprecenljiva – moramo sprejeti pristop krožnega oblikovanja, oblikovati brez odpadkov in material čim dlje ohranjati v uporabi,« je o tem povedal Stefano Rossi, generalni direktor podjetja DS Smith Packaging, ki je vodilno evropsko embalažno podjetje.  

Zato je ključno ne le izobraževanje podjetij, temveč tudi potrošnikov. Potrošnik je namreč tisti, ki lahko zahteva spremembo in podjetje se bo tej zahtevi prilagodilo. Živimo v svetu, kjer skrb za okolje prihaja med prioritete na vseh ravneh življenja, zato je edino prav, da temu sledimo vsi.  

Ko govorimo o embalaži izdelkov, bi osredotočenje na zmanjšanje odpadkov in zmanjšanje ogljičnega odtisa, moral postati družbeni cilj, so prepričani v DS Smith Slovenija, kjer postrežejo z zanimivo raziskavo iz Češke: na Češkem je 21 % ljudi, ki so sodelovali v raziskavi, izjavilo, da doživljajo frustracijo, ko imajo opravka z odvečno, preveliko embalažo. Produkt potratnega upravljanja prostora pomeni skoraj 10.000 ton presežnega ogljikovega dioksida na leto samo na Češkem. »To je tudi za nas rdeč alarm,« so prepričani v podjetju, kjer močno investirajo v inovativne pristope za oblikovanje embalaže. Ena izmed njihovih ključnih strategij je na primer embalaža, ki zagotavlja optimalno zaščito izdelka ob čim manjši količini materiala. To dosežejo s prilagodljivimi rešitvami, ki se prilegajo različnim oblikam in velikostim izdelkov, kar zmanjšuje odpadni prostor in omogoča boljše izkoriščanje prostora pri prevozu. Za vsakega naročnika optimizirajo kartonsko embalažo v različnih oblikah in velikostih. 

Če je v embalaži za neki izdelek uporabljenih več materialov, kot na primer problematična plastična polnila, je posledično večja možnost, da ti materiali dodatno škodijo okolju. Embalažna industrija torej nosi velik pomen in nenazadnje tudi odgovornost, da inovacije ne skrbijo le za optimalno prileganje pošiljkam, pač pa tudi za nadomeščanje plastike. V podjetju DS Smith zato ves čas razvijajo različne vrste kartonske embalaže, ki nadomeščajo plastične komponente. S projekti zamenjave odvečne in škodljive plastike prehajajo na bolj trajnostne embalažne materiale, ki imajo manjši vpliv na okolje, hkrati pa ohranjajo kakovost in funkcionalnost embalaže, kar pa je tako za podjetje, kot tudi kupca najpomembnejše.   

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen