Najstarejša dunajska sežigalnica odpadkov Flötzersteig praznuje 60. obletnico

0

Na Dunaju danes obratujejo štiri sežigalnice, ki letno predelajo več kot milijon ton odpadkov. Najstarejša med njimi je sežigalnica Flötzersteig, ki letos praznuje 60. obletnico. Sežigalnica zagotavlja daljinsko ogrevanje za 55.000 gospodinjstev, od leta 2022 pa v njeni bližini domuje tudi 200.000 čebel.

Dunajska sežigalnica Flötzersteig je 25. aprila 2023 praznovala 60. letnico obstoja. Odločitev za gradnjo prve toplotne obdelovalnice odpadkov v Avstriji je bila sprejeta leta 1959 zaradi vse večje potrošnje prebivalstva ob porastu embaliranih izdelkov. Ob začetku obratovanja leta 1963 so v njej predelali 60 odstotkov vseh odpadkov na Dunaju, z nastalo energijo pa so ogrevali okoliške zgradbe.

V sežigalnici Flötzersteig letno predelajo približno 200.000 ton odpadkov. Pri sežigu njihov volumen zmanjšajo na minimum, škodljive snovi pa nevtralizirajo. Energija, ki nastane pri procesu, zadošča za daljinsko ogrevanje 55.000 gospodinjstev. Ker je v 60 letih obratovanja znatno napredovala tudi tehnologija, so sežigalnico z leti posodabljali, tako da je danes zaradi uporabe najsodobnejše tehnologije za čiščenje dimnih plinov tudi količina izpustov precej pod zakonsko določeno mejno vrednostjo.

Na Dunaju se je kakovost zraka v zadnjih 15 letih sicer izrazito izboljšala in od leta 2019 ne presega mejnih vrednosti, ki jih določa Evropska unija. K temu so pripomogli številni ukrepi, med drugim širjenje mreže javnega prometa, dopolnjevanje kolesarskih poti, spodbujanje pešcem prijaznega mesta, toplotne sanacije stanovanjskih objektov in širitev daljinskega ogrevanja.

Ker v avstrijski prestolnici urbani prostor radi izkoristijo tudi za podnebne projekte, so ob sežigalnici vzpostavili območje biotske raznovrstnosti. Ozemlje so ozelenili in posadili različna sadna drevesa, leta 2022 pa so postavili tudi pet panjev, v katerih domuje več kot 200.000 čebel, ki jih oskrbujejo dunajski mestni čebelarji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen