Lavrov v ZN ob kritikah Zahoda zagovarjal ruski pogled na vojno v Ukrajini

0

“Ukrajinskega vprašanja ni mogoče obravnavati ločeno od geopolitičnega razvoja dogodkov, pri katerem Nato že leta ogroža varnost Rusije v regiji,” je danes na zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Predstavniki zahodnih držav so zasedanje, sklicano na pobudo Rusije, označili za provokacijo.

“Gre za vprašanje, ali se bodo mednarodni odnosi oblikovali z vzpostavitvijo trdnega soglasja na podlagi ravnovesja različnih interesov, ali zgolj z agresivnim uveljavljanjem hegemonije Washingtona,” je še dejal Lavrov, ki je vodil današnje zasedanje.

Zasedanje z naslovom “Učinkovit multilateralizem z obrambo načel Ustanovne listine Združenih narodov” je namreč sklicala prav Rusija, ki v aprilu predseduje Varnostnemu svetu ZN. Zaradi vojne v Ukrajini so številne države to potezo Moskve razumele kot farso in provokacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil opustošenje, ki ga je Rusija po njegovih besedah povzročila v Ukrajini. Vpričo Lavrova je dejal, da ruska invazija na to državo pomeni grobo kršitev mednarodnega prava in povzroča ogromno trpljenja ukrajinskemu ljudstvu.

Tudi drugi zavezniki Ukrajine so bili kritični do Rusije, ki po njihovem mnenju sama krši načela Ustanovne listine ZN z vdorom v Ukrajino, hkrati pa želi govoriti o spoštovanju teh načel in učinkovitem multilateralizmu.

“Rusija se z organizacijo te razprave poskuša prikazati kot zagovornica Ustanovne listine ZN in multilateralizma. Nič ni bolj oddaljeno od resnice. To je cinizem,” je dejal predstavnik Evropske unije Olof Skoog. Dodal je, da bi Rusija svoje spoštovanje Ustanovne listine ZN najlažje dokazala tako, da bi umaknila svoje sile iz Ukrajine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen