Dr. Milan Zver: V interesu Zahoda je, da bi Ukrajina čimprej postala članica zveze Nato

0

(12. april 2023) Litovski poslanci so pred le nekaj dnevi sprejeli odločitev, da Ukrajino povabijo na vrh zveze Nato, ki bo julija v Vilni. Kot menijo v Kijevu, bi bilo morebitno članstvo Ukrajine v Natu najboljša rešitev za zagotavljanje evroatlantske varnosti. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je sicer po srečanju komisije Nato-Ukrajina k udeležbi že povabil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po začetku ruske invazije na Ukrajino je Zelenski lani jeseni zaprosil za pospešen pristop njegove države k zavezništvu, naklonjenost temu koraku so na srečanju v Bruslju pretekli teden izrazili tudi zunanji ministri držav članic zveze Nato.

V luči nedavnih dogajanj in pred prihajajočim vrhom Nata v Vilni, je tudi Evropska ljudska stranka pripravila dokument, v katerem izraža prepričanje, da je članstvo Ukrajine v Natu priložnost za krepitev Natovih vojaških zmogljivosti, pa tudi priložnost za združitev Zahoda okoli širše agende za zagotavljanje trajnega miru na evropski celini in upiranje ruskemu neoimperialnemu ekspanzionizmu. Omenjeni dokument podpira tudi evropski poslanec dr. Milan Zver.

Evropska ljudska stranka je že od začetka ruske agresije prevzela vodstvo pri podpori Ukrajini v evropskih povezavah, sedaj pa je primeren trenutek, da se gre še korak dlje in začne podpirati članstvo Ukrajine v Natu ter ob včlanitvi sprožiti vseevropsko razpravo pred prihajajočim vrhom Nata v Vilni.

Kot ugotavlja Evropska ljudska stranka v omenjenem dokumentu, se je vse do sedaj Zahod bal tega, da bi Rusija v primeru razprave o članstvu Ukrajine v Natu, sprožila vojaški napad na Ukrajino. To se je zgodilo, ne glede na vse doslej sprejete memorandume.

Članstvo Ukrajine v Natu ni le priložnost krepitve severnoatlantskega zavezništva, ampak tudi priložnost, da se Zahod poenoti o zagotavljanju trajnega miru in stabilnosti na evropske kontinentu in da se upre ruskemu ekspanzionizmu.

Povabilo Ukrajini, da bi postala članica Nata, bi Putinu poslalo najmočnejši signal, da so njegove sanje o obnovi imperija, utopija. Dolgoročna stabilnost obnovljene demokracije v post-putinovski Rusiji, ki je ključnega pomena za trajnostni mir na evropski celini in preprečevanje prihodnjih agresij, zahteva, da se Putinove imperialne sanje o Novorusiji ne le odločno zatrejo na bojišču, ampak tudi preprečijo ohranjanje v prihodnosti kot nostalgičnost do velikega ruskega imperija. S članstvom Ukrajine v Natu bi tudi najbolj zagrizeni imperialni ruski jastrebi dokončno spoznali, da Ukrajina ni več v njihovem dosegu. Prav zato bi moralo biti v interesu Zahoda, da se Ukrajini čimprej odobri članstvo v zvezi Nato. 

Pri članstvu Ukrajine v Natu ne gre le za povečanje in zagotavljanje varnosti Ukrajine, ampak tudi za pomoč Rusom, da ne bi znova podlegli imperialni nostalgiji. Prav iz teh razlogov ruska opozicija ne nasprotuje temu, da bi Ukrajina izbrala svojo pot.

Dokument tudi posebej poudarja, da članstvo Ukrajine v Natu ne pomeni neposredne vpletenosti Nata v vojno, lahko pa pospeši umik Rusije iz Ukrajine in vrne mir na evropsko celino. Kot je poudarjeno v dokumentu,  obstajajo različni načini za zagotovitev, da se  Ukrajino povabi v  severnoatlantsko zavezništvo in da to povabilo medtem, ko še traja vojna, ne bi pomenilo obveznosti za vstop zaveznic v vojno. Ukrajina takšne obveznosti niti ne pričakuje. Povabilo Nata Ukrajini bi na primer lahko vključevalo določbo, da bo 5. člen začel delovati šele po koncu vojne.  
Dokument še izpostavlja, da bi tudi tako imenovano »omejeno članstvo« Ukrajini prineslo številne pomembne koristi, saj bi Ukrajina postala del Natovih rutinskih dejavnosti in vaj. Še pomembneje, tudi takšna odločitev bi Rusiji poslala zelo jasen signal, da bo Nato vedno stal skupaj s svojo članico Ukrajino in da je Ukrajina že del Zahoda. Prav tako bi takšna odločitev Zahoda lahko opogumila del kremeljske politične in vojaške elite, da bi začeli iskati načine za dokončanje vojne, saj bi alternativa pomenila edino le nadaljnjo izolacijo Rusije in njeno dokončno katastrofo. 

Evropska ljudska stranka je vedno stala ob strani Ukrajincem, ki se borijo za obrambo svoje svobode in demokracije pred Putinovo agresijo. Ukrajina se pogumno zavzema za evropske vrednote proti avtoritarizmu. Evropska ljudska stranka verjame, da bo po zaključenem vrhu Nata v Vilni Ukrajino treba povabiti v Nato. Tak korak ne bo zgolj okrepil zavezništva Nata, temveč bo pomenil tudi pomemben korak na poti k zagotavljanju trajnega miru v Evropi. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen