Direktor ZD Velenje Šteharnik svetu zavoda nekaj dni po tragični smrti občana predlaga sporazumno prekinitev sodelovanja

0

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Velenje Janko Šteharnik je za STA potrdil, da je svetu ZD Velenje predlagal sporazumno prekinitev sodelovanja oz. sporazumni odhod z mesta direktorja, a dodaja, da predlog ni posledica dogodka iz prejšnjega tedna. V zvezi z dogodkom, ko je na poti v ZD umrl bolnik, sicer danes pričakuje zaključke notranjega nadzora.

ZD Velenje se je prejšnji teden znašel v središču javne pozornosti, potem ko je časnik Večer poročal, da je v sredo zjutraj na poti v ZD Velenje umrl 74-letni občan, ki se je tja po pomoč zaradi hudih bolečin drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam z avtomobilom, a drugič do ZD ni prišel, saj je na poti umrl.

Kot je v petek na novinarski konferenci ministrstva za zdravje dejal Šteharnik, so dotedanje ugotovitve pokazale, da je ekipa v ZD Velenje postopala pravilno ter da po podatkih, ki jih je osebju dal pokojni, situacija ni bila življenjsko ogrožujoča. Navajal naj bi težave zaradi ledvičnih kamnov.

Zaradi dogodka je bil uveden notranji nadzor, izsledke pa bodo po navedbah direktorja ZD Velenje imeli na mizi danes. Kako bodo o tem seznanili javnost, še ni točno znano, predvidoma bi lahko o tem na spletni strani zavoda objavili sporočilo za javnost.

V sporočilu za javnost, ki pa je že objavljeno na spletni strani ZD Velenje, pa so zapisali, da so takoj po tragičnem dogodku uvedli notranjo strokovno preiskavo, v kateri so obravnavali vse, ki so bili vključeni v obravnavo pacienta. Na podlagi izsledkov raziskave bodo presojali o nadaljnjih korakih. Za ta primer bo vpeljan tudi zunanji strokovni nadzor, so napovedali.

“Zaenkrat nam je znano dejstvo, da je bila smrt pacienta posledica anevrizme, kar ni povezano s težavami, zaradi katerih je bil pacient pri nas obravnavan. Do tega trenutka preiskava še ni zaključena in z vsemi izsledki še ne razpolagamo. Več informacij bomo z vami lahko delili, ko nam bodo znana vsa dejstva,” so zapisali pri ZD Velenje.

Uvodoma pa so navedli, da v ZD Velenje sočustvujejo s svojci pokojnega. “Tragedija, ki se je zgodila, je poleg družinskih članov in slovenske javnosti pretresla tudi vse zaposlene zdravstvenega doma,” so zapisali.

Pričakovanje, da se po potrebi izvede tudi zunanji strokovni nadzor, je v petek izrazil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Pričakuje, da bodo nadzori med drugim jasno pokazali, kaj se je dogajalo v dežurni ambulanti in kakšna je matrika sprejemanja klicev v ZD Velenje ter ali se razlikuje od drugih okolij.

Direktor ZD Velenje Šteharnik pa je danes za STA potrdil, da je svetu zavoda predlagal sporazumno prekinitev sodelovanja. “Predlog ni posledica dogodka prejšnjega tedna. Je posledica razhajanj med mano in županom občine Velenje o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju. In pogovori o spremembah potekajo že nekaj mesecev,” je pisno razložil.

Posebej je poudaril, da enostransko ne odstopa, ker da ga “skrbi za zaposlene in zavod”. Sicer pa je ocenil tudi, da je “razlivanje gnojnice” po njem prešlo vse razumne meje.

Dogodek, ko je bolnik v sredo zjutraj umrl na poti do ZD Velenje, obravnava tudi policija. Kot so sporočili v petek, nesrečo obravnavajo kot prometni dogodek, saj je bilo ugotovljeno, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Glede na četrtkove objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, pa so policisti začeli tudi z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen