Brez službe ostala glavna urednica, ki je objavila izmišljen intervju s Schumacherjem

1

Anne Hoffmann, urednica nemškega tabloida Die Aktuelle je v petek izgubila službo zaradi objave izmišljenega intervjuja z nekdanjim dirkačem formule 1 Michaelom Schumacherjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pogovor, ki ga je generirala umetna inteligenca, je v državi povzročil veliko razburjenje.

“Ta neokusen in zavajajoč prispevek se ne bi smel nikoli pojaviti. Nikakor ne ustreza novinarskim standardom, ki jih mi – in naši bralci – pričakujemo. Anne Hoffmann z današnjim dnem ni več glavna urednica Die Aktuelle,” je v petek dejala Bianca Pohlmann, generalna direktorica revij skupine Funke.

Medijska hiša se je obenem opravičila družini Schumacher. Ta je za dpa potrdila, da bo proti tabloidu Die Aktuelle oziroma medijski skupini Funke zaradi zavajajočega intervjuja sprožila sodni postopek.

Na naslovnici revije Die Aktuelle je bila ta teden Schumacherjeva fotografija z naslovom: “Michael Schumacher: Prvi intervju!” Manjši podnaslov spodaj pa se glasi: “Sliši se varljivo resnično.” V članku postane jasno, da je tabloid pisal o lažnem intervjuju, ki ga je ustvarila spletna stran s pomočjo tehnologije umetne inteligence (AI).

Schumacher živi v popolni osami že deset let, odkar si je med smučanjem leta 2013 resno poškodoval glavo. Nesreča je pustila hude in dolgotrajne zdravstvene posledice, kar pomeni, da ne more govoriti ali hoditi.

Od nesreče ga ni bilo več v javnosti, tabloid pa je zavajajoče namigoval, da je Schumacher razkril podrobnosti svojega okrevanja.

Število komentarjev: 1
  1. Maro pravi

    V Sloveniji levi novinarji lažejo 100na uro, za nagrado pridejo pa v parlament.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen