Avstrija bo znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. MZEZ: Avstrijsko podaljšanje nadzora na meji je nesprejemljivo!

0

Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je pojasnil v jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Napovedal je, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko obvestila v prihodnjih dneh.

Karner je še pojasnil, da je bil v zadnjem letu velik migracijski pritisk, zato je bilo nujno nadaljevati nadzor na notranji schengenski meji z Madžarsko in Slovenijo. V zadnjem času se sicer število nezakonitih migracij zmanjšuje, kar je avstrijski notranji minister označil za posledico tega nadzora. Ta po njegovih besedah ostaja nujen za varnost avstrijskih državljanov, dokler ne deluje nadzor na zunanjih schengenskih mejah.

Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži “300-odstoten porast” nezakonitih migracij. “Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi,” je poudaril. “Ker se moramo in se bomo pod vsakršnimi pogoji izognili situaciji, s kakršno smo se soočili v zadnjih letih,” je dodal. Avstrija bo zato po njegovih besedah ohranila nadzor in povečala pritisk na “tihotapsko mafijo”.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev.

Nazadnje ga je za pol leta podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos. Med razlogi za vnovično podaljšanje nadzora je Dunaj tedaj navedel povečanje migracijskih tokov, med drugim tudi zaradi vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU ter aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev.

Slovensko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo neutemeljena, saj Dunaj ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje. Ob tem je opozorilo na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je danes namero Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo, označilo za nesprejemljivo. Kot so še sporočili za STA, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

“Obžalujemo, da je Avstrija ponovno napovedala podaljšanje notranjega nadzora na meji s Slovenijo. Ravnanje je nesprejemljivo, na kar sosednjo državo kot tudi pristojne institucije EU opozarjamo že dolgo. Ko bo Avstrija Evropski komisiji podala uradne razloge za ponovno podaljšanje nadzora na notranji meji v schengenskem območju, pa se bomo na to ustrezno odzvali,” so sporočili iz Mladike.

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je dejal za avstrijski radio Ö1, je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Dunaj namerava po ministrovih besedah Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je že presojalo Sodišče EU, ki je aprila 2021 sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji z našo državo ukinila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen