ZDA: Rusija skuša destabilizirati Moldavijo in vzpostaviti sebi naklonjeno vlado

0

(10. marec 2023) ZDA so danes obtožile Rusijo, da skuša destabilizirati nekdanjo sovjetsko republiko Moldavijo, med drugim tudi z izrabljanjem uličnih protestov. Končni cilj tega pa naj bi bila vzpostavitev Moskvi bolj naklonjene vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Verjamemo, da si Rusija prizadeva oslabiti moldavsko vlado, verjetno s ciljem, da bi na koncu vzpostavila Rusiji bolj naklonjeno vlado,” je povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Ob tem je pojasnil, da nekateri ruski akterji, povezani tudi z rusko obveščevalno službo, skušajo uprizoriti in izrabiti proteste kot podlago za spodbujanje umetnega upora proti moldavski vladi.

V luči tega ZDA pospešujejo izmenjavo informacij z Moldavijo o ruskih dejavnostih v državi. “Prepričani smo v moldavske demokratične in gospodarske institucije ter njihovo sposobnost, da se odzovejo na te grožnje, in seveda jim bomo še naprej zagotavljali trdno podporo,” je še dodal Kirby.

Moldavska predsednica Maia Sandu je sicer že februarja obtožila Rusijo, da načrtuje nasilno strmoglavljenje režima v Kišinjovu s pomočjo saboterjev, ki se izdajajo za protivladne protestnike, kar pa je Rusija zanikala. Moldavske oblasti naj bi to sicer izvedele iz obveščevalnih podatkov, ki jih je Moldaviji posredovala Ukrajina.

Rusija ima v Moldaviji, eni najrevnejših držav v Evropi, ki je junija lani dobila status kandidatke za članstvo v EU, tradicionalno velik vpliv, zlasti v separatistični regiji Pridnestrje na vzhodu države, kjer so od 90. let prejšnjega stoletja nameščeni ruski vojaki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen