Začenja se 6. Festival sprehodov v Mariboru

0

(24. marec 2023) Od danes do naslednje sobote se bodo obiskovalci 6. Festivala sprehodov v devetih festivalskih dnevih znova sprehajali po mariborskih mestnih ulicah in trgih ter spoznavali zgodbe, ki delajo štajersko prestolnico tako zelo posebno. Da jih ne obtožijo pretiranega lokalpatriotizma, bodo organizatorji letos pokukali celo v prestolnico na Rožnik.

Organizator festivala v sklopu programa Rajzefiber je društvo Hiša!, ki od leta 2010 povezuje kulturne ustvarjalce v mestu. Kot napovedujejo, tudi na letošnjem dogodku ne bodo le pretegovali nog, pač pa bodo sprehajali tudi misli. Na dveh okroglih mizah se bodo pogovarjali o bogastvu tematskih poti, ki jih je v Sloveniji za kar neverjetnih 5000 kilometrov, ter o mladih v kreativnem turizmu.

Festival se bo popoldne začel z “najkrajšim sprehodom”, ki bo dejansko trajal vsega 20 minut, temu pa bo ob 18. uri sledil uro in pol dolgi sprehod z naslovom Maribor v barvah tistega časa, na katerem se bodo udeleženci dotaknili časa, ko sta močan pečat mestu pustila župan med obema vojnama Alojzij Juvan in dolgoletni direktor Pokrajinskega muzeja Maribor Sergej Vrišer, ki sta pomembno vplivala na današnjo podobo mesta. Med sprehodom si bodo ogledovali stavbe, stare fotografije tistega časa, jih primerjali z današnjim stanjem.

V soboto dopoldne bo sledil sprehod v botanični vrt mariborske univerze, popoldne se bodo udeleženci lahko podali na pohod s poezijo po mestnih ulicah in trgih ter se ustavljali na točkah, ki so kakorkoli povezane s pesmimi in njih avtorji, še en sobotni sprehod pa bo namenjen obisku Muzeja najstarejše trte na svetu. Nedelja bo namenjena sprehodu po Lovrencu na Pohorju in “fuzbal turi” po najbolj nogometnih točkah v mestu.

Festivalski sprehodi si bodo vsak dan sledili še ves teden in se bodo naslednjo soboto zaključili s pohodom po bobrovih sledeh, sprehodom po medenem parku posestva Sončni raj v Vodolah ter ekskurzijo na temo kiparjev v mestu, na kateri bodo udeleženci spoznavali slovenske umetnike, ki s svojimi deli krasijo mesto in razgrnili njihove neverjetne zgodbe in številna obdobja, v katerih so dela nastala.

Ker pravi festival ne more miniti brez festivalskih nagrad, organizatorji obljubljajo nagrado Rajzefirbčni šuh za sprehod, ki bo dobil najvišjo oceno udeležencev, nagrado Rajzefirbčni špancirštok, ki bo namenjena najbolj zvestim udeležencem festivala, ter kritično nagrado Rajzefirbčni šniranc tistemu predelu mesta, ki bo od udeležencev prejel največ negativnih ocen.

Še vedno je obvezna predhodna prijava na posamezen sprehod, saj je število udeležencev ponekod omejeno. Ob prijavi bodo udeleženci izvedeli, kje je začetno mesto sprehoda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen