V Indiji milijoni praznujejo praznik Holi, praznik barv, čustev in sreče

0

Več milijonov ljudi je danes v Indiji praznovalo priljubljen hindujski praznik pomladi Holi z veliko barvnega prahu, ki si ga razmažejo po obrazu in mečejo v druge. Na današnji dan, ki je glavni dan tega praznika barv, ne praznujejo samo z bojem z vodo in barvami na prostem, ampak tudi s skupnimi obedi in v templjih.

Holi je drugi najpomembnejši in najbolj srčen praznik v indijskem koledarju, takoj za Diwalijem. Je praznik barv, čustev in sreče, s katerim slavijo pomlad, prihod novega življenja ter zmago dobrega nad zlim.

Holi, ki ga poleg hindujcev, džainistov in sikhov obeležujejo tudi nekateri budisti, na severu Indije sovpada s prihodom pomladi in simbolizira ponovno rojstvo. Potem ko so v torek zvečer skoraj povsod obredno sežigali kresove, danes ves dan praznujejo v svojih domovih in na ulicah ter se obmetavajo in mažejo z živo obarvanim prahom v rumeni, zeleni, oranžni in modri barvi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Indiji pa ga ne praznujejo povsod na enak način in na isti dan. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ga v zvezni državi Uttar Pradesh npr. praznujejo tako, da ženske najprej s palicami simbolično pretepejo moške, ki jih poskušajo obmetavati z barvnim prahom. Oni pa se zaščitijo s ščitom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen