V Franciji nadaljevanje obsežnih protestov proti pokojninski reformi

0

V Franciji so v petek še drugi dan zapored potekali protesti po spornem sprejetju pokojninske reforme. Protestniki so se s policijo spopadli v Parizu in ob tem uporabljali petarde, policisti pa so odgovorili s solzivcem. Protesti so med drugim potekali tudi v Toulousu, Strasbourgu in Bordeauxu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pokojninska reforma, ki bo zvišala upokojitveno starost z 62 na 64 let, že več tednov razburja francosko javnost. Vlada je nato v četrtek dolila olje na ogenj s sprejetjem reforme mimo parlamenta, kar ji sicer omogoča poseben ustavni instrument. Trdi, da gre za nujno reformo, brez katere da se bo pokojninski sistem sesul.

Poteza je naletela na glasno neodobravanje opozicijskih politikov, ki so med nagovorom premierke Elisabeth Borne v parlamentu med drugim prepevali francosko himno. Zaradi te odločitve se obetata dve glasovanji o nezaupnici vladi, eno je vložila vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, drugo pa levičarsko zavezništvo Nupes in neodvisni poslanci, poroča britanski BBC.

Pokojninska reforma je eden glavnih reformnih projektov francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Poleg kasnejšega upokojevanja, je vlada z reformo dvignila tudi število let, ko morajo zaposleni vplačevati v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa se bo zvišala na 1200 evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen