Ukrajina žaluje za 27-letnim vojnim herojem, ki so ga klicali Da Vinci

0

Na tisoče žalujočih se je danes na kijevskem trgu Majdan poklonilo vojnemu heroju Dmitru Kocjubajlu, bolj znanemu pod vzdevkom Da Vinci, ki naj bi ga Rusi ubili v bitki za mesto Bahmut. Pogrebne slovesnosti sta se nepričakovano udeležila tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in finska predsednica vlade Sanna Marin.

“Pot do naše zmage je zelo težka in cena za to zmago so življenja naših bojevnikov, najboljših državljanov Ukrajine, ki so se z orožjem v rokah postavili v bran državi. Prepričani morate biti, da se ne bomo samo maščevali. Zagotovo bomo zmagali. Spi mirno, prijatelj moj,” je na trgu dejal poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni.

Dmitro Kocjubajlo je bil 27-letni prostovoljni borec s klicnim znakom Da Vinci, ki je vodil bataljon, imenovan Da Vincijevi volkovi. Orožje je vzel v roke leta 2014, ko se je pridružil skrajno desnemu nacionalističnemu gibanju Desni sektor in se začel boriti proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Odlikovanje heroj Ukrajine, najvišje državno odlikovanje, je prejel decembra 2021 in tako postal najmlajši heroj v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred pogrebom Kocjubajla je na kijevskem trgu Majdan potekala tudi manjša pogrebna slovesnost v čast 52-letnemu Olegu Homjuku in njegovemu 25-letnemu sinu, ki sta bila ravno tako ubita v spopadih pri Bahmutu.

Bahmut v regiji Doneck je že več mesecev prizorišče hudih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, njegov padec pa bi po besedah ukrajinskega predsednika ruski vojski odprl “prosto pot” za napredovanje na vzhod Ukrajine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen