Stoltenberg: Finska se bo v prihodnjih dneh pridružila Natu

0

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po potrditvi vstopa Finske v Nato v vseh članicah zavezništva danes dejal, da se bo ta država že v prihodnjih dneh uradno pridružila severnoatlantskemu zavezništvu. Obenem se je zavzel za čim prejšnji sprejem v Nato Švedske, ki še čaka na zeleno luč tako Turčije kot Madžarske.

Kot je v današnji izjavi dejal Stoltenberg, je zdaj vseh 30 članic Nata ratificiralo pristopni protokol za članstvo Finske severnoatlantskemu zavezništvu. Finskemu predsedniku Saulijem Niinistöju je, kot je povedal, čestital “ob tej zgodovinski priložnosti”.

Prvi mož Nata je ob tem napovedal, da bo Finska zavezništvu pristopila že kmalu. “Finska se bo našemu zavezništvu uradno pridružila v prihodnjih dneh,” je dejal v video izjavi, objavljeni na spletni strani Nata.

Potem ko je turški parlament v četrtek malo pred polnočjo ratificiral pristopni protokol za vstop Finske, je Stoltenberg na Twitterju pozdravil izid glasovanja. “S tem bo celotna Natova družina močnejša in varnejša,” je tvitnil.

Stoltenberg je danes tudi izrazil prepričanje, da bo finsko članstvo naredilo “Finsko varnejšo in Nato močnejši”.

Finska je skupaj s Švedsko maja lani zaprosila za članstvo, članice zavezništva pa so ju na vrhu junija lani povabile, naj se pridružita severnoatlantskemu zavezništvu.

Vendar pa v Stockholmu še čakajo na zeleno luč tako Budimpešte kot Ankare, ki imata do članstva te nordijske države različne pomisleke. Posebej kritična do vstopa Švedske je Ankara, ki ji med drugim očita pomanjkanje zavezanosti ukrepanju proti terorističnim organizacijam, kot je prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

Stoltenberg je danes spomnil na “zgodovinsko odločitev”, ki so jo lani sprejele vse zaveznice. Kot je dejal, se “vse zaveznice strinjajo, da bo hiter zaključek procesa ratifikacije za Švedsko v interesu vseh”. Ob tem je dodal, da se veseli, da bo “čim prej pozdravil tudi Švedsko kot polnopravno članico Natove družine”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen