Projekt izgradnje Centra Rotovž iz faze rušenja obstoječih objektov v postavljanje novega kompleksa

0

Projekt izgradnje Centra Rotovž je prešel iz faze rušenja obstoječih objektov in izkopavanja gradbene jame v fazo, ko se začenja na gradbišču postavljati novo nastajajoči kompleks. Zaenkrat so sicer šele pri osnovah, potrebnih za temeljenje. Zaradi nujnih dodatnih del župan Saša Arsenovič računa, da bo novi center odprl vrata leta 2025.

Gradnja Centra Rotovž, s katerim v Mariboru rešujejo več desetletij perečo prostorsko problematiko osrednje enote Mariborske knjižnice, v njem pa bosta nove prostore dobila še galerija in kino, se je začela na začetku lanskega leta. Najprej so morali porušiti staro stavbo knjižnice in nasproti stoječi objekt, nato pa poglobiti Rotovški trg.

Potek izvedbe projekta, ki se sofinancira z državnimi sredstvi, si je danes ogledal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar. To je po njegovih besedah trenutno največja investicija v lokalno kulturno infrastrukturo, ki jo sofinancira država, saj gre za projekt širšega pomena.

“Veseli me, da gre tu tudi za zelo zanimive programske rešitve, v smislu oblikovanja nekega novega strukturnega središča v centru mesta, v povezavi s prenovo kulturne dediščine, v povezavi z oživljanjem mestnega jedra, v povezavi s povezovanjem sodobnih vsebin s tradicionalnimi. Tudi čisto prostorsko-arhitekturno gre za neke inovacije,” je povedal v izjavi za medije.

Med drugim ga je navdušila ideja o ponovni uporabi gradbenega materiala. “Opeke iz ruševin bodo ponovno vgrajene v nove objekte. To so stvari, ki bi jih radi na državni ravni spodbudili tudi pri bodočih investicijah,” je dejal Čelik Vidmar.

Gradnja Centra Rotovž po besedah župana Arsenoviča napreduje “v pričakovanem tempu”. Poudaril je, da gre za izjemno zahteven projekt, ki se izvaja v izjemno zahtevnih časih, zato ni presenečenje, da so bila potrebna nekatera dodatna dela in da se časovni okvir izvedbe projekta nekoliko podaljšuje. “Vsa dodatna dela so zahtevala dodaten čas, saj niso omogočala napredovanja del po časovnici. Verjetno bomo v letu 2024 končali dela, ki so bila predvidena, in upam, da bomo priča otvoritvi v letu 2025,” je dejal.

Med drugim so morali gradbinci dodatno statično sanirati vogal sosednje mestne hiše Rotovž, med rušenjem pa so tudi odkrili poslikave, po prvih ocenah iz 17. stoletja, ki so jih morali ustrezno zavarovati.

Arhitekt in odgovorni vodja projekta Rok Žnidaršič je pojasnil, da trenutno izvajajo zaključna dela za zaščito gradbene jame. Pri mestni hiši Rotovž je gradbena jama že na končni globini in tam zdaj postavljajo kineto za prezračevalne, električne in druge inštalacije, kar bo potem osnova za temeljno ploščo, ki bo povezala vse objekte na ravni kleti. “Lahko rečemo, da se je po vseh teh mesecih izvedbe gradbene jame začelo zdaj graditi hišo z nivoja 0 navzgor,” je povedal Žnidaršič.

Izgradnja Centra Rotovž je bila na začetku izvedbe ocenjena na okoli 25,5 milijona evrov. Po pogodbi iz decembra 2021 bo polovico denarja prispevala občina, drugo polovico oz. 12,7 milijona evrov pa ministrstvo za kulturo.

Župan ocenjuje, da je vrednost projekta zaradi podražitev trenutno blizu 30 milijonov evrov. Kot je dejal, verjame, da bo država ostala pri obljubi o polovičnem sofinanciranju. “Je pa to izziv tudi za mestni proračun,” je dodal.

Državni sekretar je zagotovil nadaljnjo podporo projektu. “Trenutno poteka zelo veliko investicij v kulturno infrastrukturo in moram reči, da so dodatna dela in podražitve velik izziv za investicijski del kulturnega proračuna. A naj rečem, da stojimo za projektom in da ga bomo podpirali do konca,” je povedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen