Premier Golob vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora ponudil Niki Kovač

6

Premier Robert Golob je najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Napovedal je, da se bo v petek prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, njegovo vodenje je ponudil Niki Kovač.

Golob je v izjavi po srečanju članov vlade s poslanci strank vladne koalicije najprej spregovoril o napadu na Kovačevo, ki jo je v ponedeljek na območju Bežigrada v Ljubljani verbalno napadel moški. Policija je za STA potrdila, da so prejeli prijavo in še zbirajo obvestila ter ugotavljajo vse okoliščine dogodka. Dodali so, da iščejo moškega športne postave brez las, ki je bil oblečen v siva oblačila.

Verbalno in fizično nasilje nad ženskami je po Golobovih besedah postalo vsesplošno. “Politiki bi se morali trikrat vprašati, ali je res ustrezno, da v tem sodelujejo,” je dejal. Meni, da marsikateri politik ne zmore te trezne presoje, zato jih ponovno poziva, naj se zadržijo pri vzpodbujanju sovraštva.

Za petek je napovedal prvi sestanek strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, v katerem bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. K sodelovanju je povabil Dragana Petrovca in Niko Kovač, ki ji je tudi ponudil vodenje sveta. “Mislim, da ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora, žal pa niti približno ni edina,” je ocenil.

Ostri Golobovi obsodbi sta se pridružila tudi predsednica SD Tanja Fajon in vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Ko gre za napad je vsako ravnanje nesprejemljivo, je dejala Fajonova. Pozvala je k vzdržanosti pri sovražnih komentarjih in žalitvah na račun žensk ter k nujnemu zagotavljanju enakosti spolov. Vatovec je dodal, da so v Levici zadovoljni, da bo delo začela skupina, ki bo pripravila ukrepe za omejevanje sovražnega govora.

Kovačeva je na Facebook profilu Inštituta 8. marec v ponedeljek zapisala, da so jo znova napadli. Z žaljivkami in jeznimi besedami jo je nagovoril moški, nato je vstal in se zagnal proti njej ter vpil o delovanju inštituta. Poklicala je policijo in oddala prijavo. “Vemo, da se ne smemo umikati glasnim grozečim moškim,” je med drugim zapisala.

Št. komentarjev: 6
 1. ufff pravi

  ufff..nič novega s strani dedičev komunističnega nasilja, enoumnja in verbalnega delikta..oni so taki…..ajd. vsi…ti smrdeči udbomafijski levičarski pra sci in svi nje bodo še naprej tolkli po drugače mislečih, sami pa bodo v miru zverinsko pljuvali in nasilno bruhali njihovo značilno nestrpnost in sovraštvo…oni so taki…ajd..

 2. ufff pravi

  dejstvo pa ostane, naš post-komunistični levičarski pra sec ali svi nja je VEDNO nestrpni, sovražni, enoumno vzgojeni, mafijsko delujoči smRDEČI iztr ebek…vedno…oni so taki, pa naj bo lj-ju go-čistilka ali meg-univ-dok…..ajd….naš levičar kot levičarka je vedno ogabno smrdeči nestrpno zločinsko mafijsko bitje….ajd..vedno

 3. linke pravi

  le kopita sodi naj kobila , od kovača

 4. raft pravi

  Sivko, ne boj se sovražnega govora. Boj se tisteha, kar se nalaga v prevaranih in ponižanih Slovencih. Ne bodo ti pomagali srbski varnostniki ( ki so itak za en kurec ), ker se jim slatko je-be zate.

  1. linke pravi

   se boji da se bo nekega dne ljubljanica obarvala v barvo telesne tekočine. takrat….

 5. METULJ pravi

  Ja ta Golob izbira sebi enake – nesposobno manjšinsko rdećo sodrgo, katerim je skupno SOVRAŠTVO DO SLOVENCEV!! Itak bo ta ničvredni golobnjak kmalu odplaval, hee!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen