Pošta Slovenije prosilki že posredovala dokumentacijo glede Kokotove kandidature za generalnega direktorja

0

Pošta Slovenije je po odločitvi sodišča prosilki že posredovala dokumentacijo v zvezi s kandidaturo prejšnjega generalnega direktorja Tomaža Kokota, javno pa je ne bo objavila. Je pa to danes storilo Delo. Kot izhaja iz dokumenta, je že kadrovska agencija ugotovila, da Kokot nima zahtevanih izkušenj z vodenjem dovolj velike gospodarske družbe.

“Pošta Slovenije je spoštovala odločitev Upravnega sodišča RS in prosilki dokumentacijo že posredovala, javno pa je ne bo objavila,” so za STA danes pojasnili v družbi.

Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbo Pošte zoper odločbo, s katero ji je informacijski pooblaščenec naložil posredovanje dokumentacije. Pritrdilo je namreč stališču informacijskega pooblaščenca, da ima javnost upravičen interes izvedeti, kako država izvaja politiko na področju kadrovanja v družbah v stoodstotni lasti države ter katere kvalitete, znanja in izkušnje prek nadzornega sveta družbe šteje kot odločilne pri izbiri za zasedbo najbolj odgovornih delovnih mest.

Kot je v dokumentu, katerega del je danes objavil časnik Delo, zapisala kadrovska agencija Competo, obravnavane izkušnje Kokota “ne izpolnjujejo predpisanega kriterija ustrezno velike gospodarske družbe”.

Vendar pa agencija “ugotavlja, da je z veliko stopnjo verjetnosti mogoče sklepati, da kandidat Tomaž Kokot razpolaga z ustreznimi strokovnimi in praktičnimi znanji, ki so vsebinsko povezana z opravljanjem temeljne dejavnosti Pošte Slovenije, izkušnjami in kompetencami za opravljanje najodgovornejših nalog, ki jih zahteva vodenje poslov Pošte Slovenije”.

Kokot je na čelo Pošte kot začasni direktor prišel marca 2021, ko je vodenje družbe sporazumno po skoraj desetih letih prekinil Boris Novak. Pred tem je Slovenski državni holding (SDH) Kokota imenoval v nadzorni svet Pošte, ki ga je do imenovanja v poslovodstvo tudi vodil. Polni mandat generalnega direktorja je začel 1. februarja 2022.

Ob njegovem imenovanju so se pojavljali očitki o političnem kadrovanju v vrhu Pošte Slovenije, saj je Kokot že dobro desetletje svetnik SDS v občini Poljčane; Kokot naj namreč ne bi izpolnjeval pogojev glede vodstvenih izkušenj. S položajev so takrat odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

SDH je naročil revizijo njegovega imenovanja – kakšni so bili izsledki, ni razkril, je pa od nadzornikov zahteval ustrezne ukrepe – in nato zaradi izgube zaupanja zamenjal tri od petih nadzornikov, ki zastopajo kapital. Novi nadzorni svet je septembra Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja it poslovno-ekonomskih razlogov. Vodenje družbe je 1. novembra lani prevzel Marko Cegnar, z 9. januarjem in 1. februarjem letos sta se mu v poslovodstvu pridružila Marko Rems in Ivana Vrviščar, delavski direktor je Janez Zidar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen