Nevrokirurg Bošnjak podal odstopno izjavo z mesta predstojnika kliničnega oddelka, UCK bo dokumentacijo predal NPU

0

Predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Roman Bošnjak je podal odstopno izjavo po razkritju, da je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku. UKC bo dokumentacijo predal NPU, Bošnjak pa ostaja nevrokirurg, je dejal generalni direktor zavoda Marko Jug.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Jug, je Bošnjak kot razlog za odstop z mesta predstojnika oddelka navedel, da ne želi škoditi ugledu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in kompromitirati preiskave. Bošnjak sicer po Jugovih besedah v zavodu ostaja zaposlen kot nevrokirurg.

Na UKC Ljubljana se je že v četrtek obrnil Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki mu bo UKC predal vso dokumentacijo. “Ne moremo kar enostavno govoriti, da je prišlo do kaznivega dejanja,” je dejal Jug. Primer je odprl tudi razpravo o sivi coni podajanja zdravniških mnenj, ocenjuje.

Bolnica s Severne Makedonije je morala pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Bošnjak je družini bolnice z zasebnega elektronskega naslova poslal predračun za operacijo odstranitev tumorja v višini nekaj čez 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip UKC Ljubljana. Družina bolnice je oba računa, tudi tistega za zasebni honorar, plačala 18. januarja pred operacijo.

Bošnjak je v sredo za POP TV pojasnil, da so svojci pacientke v stik z njim stopili zato, ker so slišali za njegovo delo in strokovnost. “V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI slike, izvide v tujem jeziku itd. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud, usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino,” je zapisal v pojasnilu. A v elektronskem sporočilu je plačilo honorarja Bošnjak predlagal sam, so opozorili na POP TV.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen