[Nepojasnjeni glavoboli in bolečine ameriških diplomatov] Havanski sindrom ameriškim obveščevalcem ostaja neznanka, od elektro-magnetskega orožja do psiholoških problemov

0

Ameriške obveščevalne agencije po temeljiti preiskavi tako imenovanega havanskega sindroma niso našle dokazov, da bi nenavadne bolezni pri ameriških diplomatih v tujini povzročilo novo neznano orožje kakšne tuje sile. Skrivnosten pojav tako še naprej ostaja nepojasnjen, poročajo ameriški mediji.

Skrivnostne bolezni so najprej prijavljali ameriški diplomati v Havani na Kubi, zato se jih je prijel naziv havanski sindrom. Imeli so težave s sluhom, glavobolom in trpeli razne bolečine. Nato so to začeli prijavljati še iz drugih predstavništev ZDA po svetu in nabralo se je že okoli 1000 takih primerov.

Uvodoma so sumili, da Rusija, Kitajska ali kakšna druga država preizkuša neko novo elektro-magnetsko orožje, vendar pa se sedaj vseh sedem obveščevalnih agencij, ki so sodelovale v preiskavi, strinja, da noben tuji dejavnik ni povzročil bolezni. Še vedno pa ne vedo, kaj bi lahko bil vzrok za ta pojav.

Poročilo še ni javno, časnik Washington Post pa je ugotovitve objavil na podlagi svojih virov v vladi.

Preiskava tudi ni našla kakšnih bistvenih skupnih imenovalcev med posameznimi primeri. Preiskovalni urad FBI je navrgel idejo, da gre preprosto za psihološki problem prizadetih posameznikov. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je to razlago odločno zavrnil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen