[Lani na Otoku našteli več kot 45.000 nezakonitih migrantov] Britanska vlada predstavila zakonodajo za preprečevanje nezakonitih migracij

0

Britanska vlada je danes predstavila predlog nove zakonodaje glede migracij, ki naj bi migrantom preprečil nezakonit vstop v Združeno kraljestvo. Ob tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP priznala, da gre za kršitev mednarodnega prava, kar ji očitajo borci za človekove pravice.

Vlada v Londonu namerava tistim migrantom, ki bodo na Otok prišli nezakonito, omejiti pravico do prošnje za azil in jim trajno prepovedati vrnitev v državo.

V skladu z osnutkom zakona bo vsakomur, ki ga bodo po nevarni poti čez Rokavski preliv deportirali, prepovedan ponovni vstop v Združeno kraljestvo. Za deportacije nezakonitih migrantov bi bil pristojen britanski notranji minister. Deportacije naj bi imele prednost pred pravico posameznika do prošnje za azil, čeprav bodo veljale izjeme za mlajše od 18 let, tiste z resnimi zdravstvenimi težavami in tiste, ki jim grozi “resna in nepopravljiva škoda”.

Predlog zakona omogoča pridržanje nezakonitih priseljencev brez varščine ali sodne presoje v prvih 28 dneh pridržanja do deportacije. Uvaja tudi letno zgornjo mejo za število beguncev, ki jih bo Združeno kraljestvo sprejelo in bodo v državo prišli po varnih in zakonitih poteh. To mejo bo določil britanski parlament.

Migrante bi nemudoma vrnili v domovino ali varno tretjo državo, kot je Ruanda, navaja predlog, njihove pravice do pravnih sredstev pa bi nova zakonodaja drastično omejila.

Trenutno imajo prosilci za azil, ki prispejo v Veliko Britanijo, pravico zaprositi za zaščito na podlagi Konvencije ZN o beguncih in Evropske konvencije o človekovih pravicah.

“Enkrat za vselej bomo prevzeli nadzor nad našimi mejami,” je poudaril britanski premier Rishi Sunak. Kot je zapisal v britanskem tabloidu Sun, bo nova zakonodaja ljudem dala jasno vedeti, da jih bodo odstranili iz Velike Britanije, če bodo v državo vstopili nezakonito.

Notranja ministrica Suella Braverman pa je izpostavila, da bo nova zakonodaja ustavila čolne, ki na desettisoče ljudi pripeljejo na britansko obalo.

V članku v časniku Telegraph pred predstavitvijo nove zakonodaje je še zapisala, da sta si s premierjem neutrudno prizadevala pripraviti zakonodajo, ki bo delovala. “Premaknila sva meje mednarodnega prava, da bi rešila to krizo,” je ob tem priznala ministrica.

Od leta 2018, ko so migranti zaradi francoskih represivnih ukrepov v pristanišču Calais in predoru pod Rokavskim prelivom začeli ožino med Francijo in Veliko Britanijo prečkati s čolni, je po tej nevarni poti na Otok prišlo že skoraj 88.000 ljudi.

Po podatkih vlade v Londonu, ki jih povzema AFP, je lani v Združeno kraljestvo na malih plovilih prispelo rekordnih 45.755 ljudi, leto prej pa 28.526. Letos so zabeležili že več kot 3.000 tovrstnih nezakonitih migrantov.

V začetku so med nezakonitimi migranti prevladovali državljani Irana in Iraka, v letih 2020 in 2021 so zabeležili porast števila migrantov iz Afganistana, Eritreje, Sirije, Sudana in Vietnama, lani pa je bilo največ Albancev. Po dogovoru med Tirano in Londonom je njihovo število močno upadlo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen