Kriza tudi na Svetem sedežu: Kardinali in višji duhovniki v Vatikanu ne bodo več bivali zastonj

0

Papež Frančišek je odredil ukrepe za zmanjšanje stroškov na področju nepremičnin v Vatikanu. Kardinali, višji duhovniki in vodilni člani kurije – uprave Svetega sedeža, tako ne bodo mogli več brezplačno ali pod posebej ugodnimi pogoji najemati in uporabljati nepremičnin v lasti Svetega sedeža, je v sredo poročal portal Vatican News.

Doslej so lahko duhovniki na visokih položajih zelo poceni ali brezplačno živeli v stanovanjih v lasti Vatikana znotraj obzidja Svetega sedeža ali zunaj njega v mestu Rim. Odslej bodo morali plačevati enake cene kot vsi ljudje, ki ne opravljajo služb pri Svetem sedežu.

Novi ukrep je odziv na vse težji gospodarski položaj Vatikana. “Vsi se bodo morali žrtvovati, da bi zagotovili več sredstev za poslanstvo Svetega sedeža”, je poročal Vatican News.

Namen ukrepa je tudi povečati prihodke z višjimi najemninami, sedanje najemne pogodbe pa bodo ohranile enake pogoje do konca veljavnosti, so še zapisali.

Papež Frančišek je pred skoraj dvema letoma že uvedel nekaj varčevalnih ukrepov. Zaradi takratnih velikih finančnih težav, med drugim zaradi pandemije, je med drugim znižal plače višjim duhovnikom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen