Kalifornijski regulatorji zaprli banko SVB Financial

0

Kalifornijski regulatorji so zaprli ameriško banko Silicon Valley Bank (SVB) Financial in prevzeli nadzor nad njenimi vlogami. Gre za največji propad katere od ameriških bank po letu 2008, poroča BBC.

SVB Financial, sicer ključni posojilodajalec tehnološki industriji, se sooča z “neustrezno likvidnostjo in plačilno nesposobnostjo”, so po poročanju BBC sporočili bančni regulatorji iz Kalifornije, kjer ima banka svoj sedež. Za zaprtje banke so odločili, da bi zaščitili vlagatelje.

Zvezna korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC), ki običajno ščiti vloge do 250.000 dolarjev, je sporočila, da je prevzela nadzor nad okoli 175 milijardami dolarjev vlog te banke, sicer 16. največje v ZDA.

Kot poroča BBC, se bodo bančne poslovalnice ponovno odprle, stranke z zavarovanimi vlogami pa bodo dostop do sredstev imele najpozneje v ponedeljek zjutraj. Denar, ki ga bodo zbrali s prodajo premoženja banke, pa bo namenjen nezavarovanim vlagateljem, je še pojasnil FDIC.

Delnice SVB Financial so v četrtek strmoglavile, potem ko je banka zvečer objavila, da je pri prodaji vrednostnih papirjev za zbiranje sredstev izgubila 1,8 milijarde dolarjev. V četrtek je vrednost delnic padla za 60 odstotkov.

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je po poročanju BBC v petek sporočila, da budno spremlja razvoj dogodkov v SVB Financial in drugih bankah. Po srečanju z najvišjimi bančnimi regulatorji je dejala, da jim popolnoma zaupa, da bodo sprejeli ustrezne ukrepe. Ocenila je tudi, da bančni sistem ostaja odporen.

Težave v banki so sicer že v četrtek sprožile zaskrbljenost glede celotnega bančnega sektorja, večje padce delnic so zabeležile tudi večje evropske banke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen