Iran bo mednarodnim inšpektorjem dovolil natančnejše preglede jedrskih objektov

0

Iran bo mednarodnim inšpektorjem dovolil natančnejše inšpekcijske preglede svojih jedrskih objektov, sta danes v skupni izjavi sporočili Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in iranska Organizacija za jedrsko energijo (AEOI).

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je danes po pogovorih z iranskimi oblasti v Teheranu dejal, da so bili ti konstruktivni in bi lahko utrli pot za oživitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Kot je dejal po vrnitvi iz Teherana na Dunaj, se je Iran strinjal, da bo znova povezal nadzorne kamere na več jedrskih lokacijah in povečal tempo inšpekcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Dosegli smo dogovor, da bodo kamere in nadzorni sistemi spet delovali,” je novinarjem na dunajskem letališču povedal Grossi. Poleg tega se bo število obiskov podzemne tovarne Fordo, kjer so nedavno zaznali delce, obogatene na raven blizu praga jedrske bombe, povečalo za polovico, poroča AFP.

Iran se je v jedrskem sporazumu iz leta 2015 zavezal, da bo omejil svoj jedrski program. V zameno je Zahod odpravil sankcije proti islamski državi. Potem ko so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma, pa se je Teheran odzval s širitvijo bogatenja urana in omejevanjem inšpekcij IAEA. Pogajanja za oživitev jedrskega sporazuma so medtem že več mesecev zamrznjena.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen