Igor Omerza z novo knjigo o tajnem spremljanju Jožeta Pučnika, ki je bil za SDV – Psevdomarksist

0

Raziskovalec Igor Omerza bo nocoj v Ljubljani predstavil novo knjigo z naslovom Velikani slovenske osamosvojitve in Udba, Jože Pučnik – Psevdomarksist. Knjiga opisuje, kako je nekdanja Služba državne varnosti, imenovana tudi Udba, v prejšnjem nedemokratičnem sistemu tajno spremljala Jožeta Pučnika, ki ga je dojemala kot grožnjo oblasti.

Po besedah Omerze je SDV kot tajna politična policija Pučnika spremljala od leta 1958 do 1990. Takratni nedemokratični oblasti namreč niso bila všeč njegova stališča, povezana z organiziranostjo kmetov in demokratičnimi vprašanji, zato je preko SDV tajno spremljala njegovo delovanje. Pri tem so za Pučnika uporabljali kodno ime Psevdomarksist.

Zaradi svojih stališč je bil Pučnik tudi dvakrat zaprt. “Obsojen je bil, ker naj bi delal zaroto in skušal vreči komunistični režim z oblasti z revolucijo, ampak to je izmišljotina. Zaprli so ga, ker je v Reviji 57 in reviji Perspektive objavljal prispevke, ki niso bili pogodu takratni nedemokratični oblasti,” je za STA povedal Omerza.

SDV je Pučniku po besedah Omerze nasploh posvečala veliko pozornosti, tudi po tistem, ko je kot disident odšel v Nemčijo, in potem ko se je v času demokratičnega vrenja, konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, vrnil nazaj v Slovenijo, kjer je leta 1990 postal predsednik Demosa, koalicije, ki je izpeljala osamosvojitev.

Knjiga temelji na dokumentih SDV, ki so shranjeni v Arhivu RS. “Veliko gradiva je bilo sicer uničenega, zato so ponekod luknje, a je vseeno ohranjenega dovolj, da je lahko nastala skoraj 200 strani dolga knjiga,” pravi Omerza.

Gradivo SDV je po nekaterih zapletih pred leti po besedah Omerze danes popolnoma dostopno, prehodno je treba pridobiti le mnenje arhivske komisije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen