Dr. Milan Zver za Državljana Evrope predlaga Boštjana Lesjaka

0

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope. Ta nagrada se podeljuje za posebne dosežke dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo. Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008. 

Evropski poslanec dr. Milan Zver za omenjeno nagrado predlaga Boštjana Lesjaka, ki je prevzel funkcijo začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajini, s čimer je bil prvi, ki je v času ruske agresije na Ukrajino, poskrbel za tlakovanje poti ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med oblegano Ukrajino in EU.

Ponovna vzpostavitev diplomatskih odnosov med Ukrajino ter EU je projekt osebnega žrtvovanja za evropsko sodelovanje in skupne evropske vrednote ter temeljne pravice Evropejcev do življenja, človekovega dostojanstva, svobode in varnosti. Projekt se je pričel le mesec po začetku ruske invazije v Ukrajino, s prihodom Boštjana Lesjaka, začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Kijev. Lesjak je bil, tako dr. Milan Zver, prvi svetovni diplomat, ki je premogel dovolj poguma za odhod v Ukrajino z namenom povrnitve diplomatskih odnosov.

Projekt ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ukrajino ter EU se je pričel 27.3.2022 s prihodom Boštjana Lesjaka, začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajino. Le mesec po začetku ruske neizzvane agresije se je podpolkovnik Lesjak pogumno odzval na javni poziv Republike Slovenije za odpravnika poslov na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu. Kot je kasneje dejal, se je zavedal dejstva, da bi prva vrnitev kateregakoli svetovnega diplomata v Kijev, pomenila ogromno moralno ter dejansko podporo pri obrambi Ukrajine in močan signal mednarodni javnosti, ki bi slej kot prej po zgledu Slovenije pričela vračati veleposlanike v Kijev. Bil je prvi, ki je pokazal pot. Kot častnik vojaških sil se je zavedal, da je odhod v Ukrajino nevarno dejanje, ki predvsem izkazuje predanost ideji Evropske unije kot prostora miru in stabilnosti.

Projekt pooseblja vsa tri ključna vodila, ki jih promovira nagrada Državljan Evrope. Ta večmesečna prizadevanja so zgled osebnega žrtvovanja za evropsko sodelovanje, saj so bile informacije, ki jih je odpravnik poslov iz terena pošiljal v EU, ključne za razumevanje stanja in potreb države v vojni. V prvi vrsti pa projekt promovira skupne evropske vrednote ter temeljne pravice Evropejcev do življenja, človekovega dostojanstva, svobode in varnosti. 

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je pred časom v Kijevu dejala: “Ne borite se le za zaščito svojih domov. Borite se za to v kar vsi verjamemo. Svobodo. Demokracijo. Pravno državo. In tukaj te vrednote niso le besede; zanje se vsak dan borite, saj veste, da brez teh vrednot tudi ostalega ni.”

Dr. Milan Zver je glede na vse navedeno prepričan, da je Boštjan Lesjak tisti pogumni posameznik, ki si v letošnjem letu zagotovi zasluži nagrado za izjemne dosežke in naziv Državljan Evrope.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen