(Četrta zlata kolajna za Slovenijo v zgodovini nordijskih SP) Timi Zajc svetovni prvak na veliki skakalnici v Planici

0

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc (287,5 točke) je na domačem svetovnem prvenstvu v Planici na veliki napravi postal svetovni prvak. To je četrta zlata kolajna za Slovenijo v zgodovini nordijskih SP ter drugo odličje na tem prvenstvu. Srebro je osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi (276,8), bron pa Poljak Dawid Kubacki (276,2).

Po prvi seriji drugouvrščeni Zajc je v finalu znova skočil sijajno in pristal pri 137 m. S tem je zanesljivo prevzel vodstvo, nato pa čakal le še na vodilnega po prvi seriji Kobayashija.

“Zaenkrat se mi kaj dosti ne plete po glavi. Bolje si vsega skupaj ne bi mogel predstavljati. Vsi skoki na veliki skakalnici so bili za v knjigo. Danes je moj dan in tako ga bom tudi živel,” je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal novi svetovni prvak.

“Res mi je všeč skakalnica. Ko sem v formi, tu vedno dobro skačem, zato sem bil samozavesten. Danes sem bil najboljši in nimam kaj dodati. Ta medalja je vredna največ, sploh doma na domači skakalnici … To mi bo za vedno ostalo v spominu. To je eden najlepših dni v mojem življenju,” je še dodal četrti slovenski svetovni prvak na nordijskih SP.

To je uspelo le skakalcem, in sicer po vrsti Franciju Petku (1991), Roku Benkoviču (2005) in Emi Klinec (2021). Za Slovenijo je to druga medalja na tem SP. Prvo je osvojila na mešani ekipni tekmi. Bron so v nedeljo osvojili Nika Križnar, Klinec, Anže Lanišek in današnji junak Zajc.

Posebnega pritiska Zajc pred drugim skokom ni čutil. Bolj ga je skrbelo za prvi skok. “Malo večji problem sem imel pred prvo serijo, saj sem izpustil poskusno serijo in bil zaradi tega malce nervozen. V drugi sem bil miren. Vedel sem, da če naredim svoj skok, bom imel medaljo, naredil pa sem perfektnega,” je še za RTV dejal 22-letnik iz Hramš.

Kobayashi je imel po prvi seriji, ki jo je nekoliko krojil le malce močnejši veter v hrbet, 0,7 točke naskoka pred Zajcem. V finalu je japonski šampion skočil 129,5 m ob nekoliko močnejšem vetru v hrbet, a vseeno ohranil drugo mesto. Tretji je bil Kubacki, ki je pridobil eno mesto in Poljski priskakal še drugo kolajno na moških posamičnih tekmah.

“Timi je v prvi seriji napravil manjšo napako na odskoku. Pogovarjala sva se in zavedala, da to ni bil najboljši skok. Ampak ko smo videli, da je to dovolj za drugo mesto, le 0,7 točke za Kobayashijem, smo vedeli, kaj mora narediti. Ko je odločno odskočil v drugo, smo po tihem verjeli, da bo to dovolj za zlato kolajno. Trenutno je Timi tukaj res najboljši in zasluženo je postal svetovni prvak,” pa je za javno televizijo dejal glavni trener Robert Hrgota.

V finalu je bolje skočil Lanišek (263,1). S 133 m dolgim skokom je s 14. mesta napredoval na 11. V prvi seriji je imel poleg Poljaka Kubackega najslabše razmere v zraku.

Žiga Jelar (251,8) je v finalu napredoval za dve mesti in končal kot 16. za najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Pred tem je najvišje posegel s 23. mestom. Domen Prevc (246,8) je v svojem sploh prvem finalnem nastopu na svetovnih prvenstvih zasedel končno 21. mesto.

V soboto bo na sporedu še zadnja skakalna preizkušnja na SP v Planici. Ob 16.30 bo na vrsti ekipna tekma skakalcev na veliki napravi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen