Britanski kralj Karel III. pozval k enotnosti Commonwealtha

0

Britanski kralj Karel III. se je danes kot kralj prvič udeležil maše ob dnevu Commonwealtha in skupnost narodov pozval k enotnosti pri reševanju najbolj perečih svetovnih vprašanj. Po njegovih besedah je Commonwealth, ki združuje 56 držav, v katerih živi skupno 2,6 milijarde ljudi, “sila za dobro v svetu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Na področju podnebnih sprememb in izgube biotske raznovrstnosti, priložnosti za mlade in izobraževanja, svetovnega zdravja ali gospodarskega sodelovanja ima lahko Commonwealth nepogrešljivo vlogo pri najbolj perečih vprašanjih našega časa,” je britanski kralj, ki bo uradno kronan maja, povedal v Westminstrski opatiji v središču Londona.

“Naše združenje ni le združenje skupnih vrednot, temveč tudi združenje skupnega namena in skupnega delovanja,” je poudaril 74-letni monarh, ki je na čelo Commonwealtha stopil po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II., septembra lani.

Vendar pa je pokojno mater že pred njeno smrtjo zastopal na srečanjih voditeljev Commonwealtha, te pa je v Buckinghamski palači gostil tudi malo pred njenim pogrebom. Kot je dejal, ga je navdušil “skoraj brezmejni potencial te institucije kot sile za dobro v svetu”, navaja AFP.

Leta 2021 se je sicer kraljici Elizabeti II. v okviru Commonwealtha odpovedal Barbados in postal republika. Po napovedih nekaterih naj bi se k podobni potezi nagibala tudi Avstralija. Karel III. je v preteklosti že namignil, da ne bo oviral držav, ki želijo storiti enako.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen