Arsenovičev “harač” ni uspel: Večina mariborskih svetnikov zrušila predloge podražitev, ki bi močno prizadele denarnice občanov

0

Mariborskemu županu Saši Arsenoviču kljub uvodnemu nagovoru mestnih svetnikov in dodatnim pojasnilom, zakaj so potrebne napovedane podražitve vrtca, čiščenja odpadnih voda, mestnega avtobusnega prometa in gondole na Pohorje, ni uspelo prepričati večine svetnikov, ki so mu to preprečili že z izglasovanjem umika omenjenih točk z dnevnega reda.

Arsenovič je mestnim svetnikom še pred tem skušal nasproti priti z umikom predlaganih sprememb odloka o občinskih cestah, ki je predvideval uvedbo parkirnin tudi ob sobotah, v zvezi z načrtovano občutno podražitvijo vozovnic za krožno-kabinsko žičnico pa je predlagal, da hkrati izglasujejo 30-odstotni popust za meščane Maribora. Ob tem je župane primestnih občin pozval, da tudi same poskrbijo za subvencionirane nakupe vozovnic za svoje občane.

Niti takšni predlogi pa niso omajali odločenosti večine svetnikov, da v celoti zrušijo načrte mestne uprave za višje cene. Glede popusta za nakup vozovnic gondole so nekateri izražali dvom, da je takšna rešitev sploh v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo, ker bi lahko diskriminirala ostale obiskovalce Pohorja.

Tako župan kot v. d. direktorja mestne uprave Srečko Đurov sta zatrjevala, da je predlog pripravljen v skladu s pravom Slovenije in EU in pri tem navajala primer hrvaške gondole na Sleme, za katero je iz cenika razvidno, da ene cene veljajo za obiskovalce, posebne pa za meščane Zagreba.

Kljub temu so Gibanje Svoboda, ki je ta teden z odmevno novinarsko konferenco zavrnilo koalicijsko sodelovanje z Arsenovičem, SDS, NLS, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter Stranka mladih – Zeleni Evrope predlagali umik odločanja o podražitvah z dnevnega reda in s tem tudi v vseh primerih uspeli.

Župan je umiku seveda nasprotoval z besedami, da je bilo v pripravo predlogov in proračuna, ki mu ga je prejšnji mesec v prvi obravnavi kljub nasprotovanju Gibanja Svoboda uspelo spraviti skozi, vloženega preveč truda, ob tem pa opozoril na trenutni finančni krč mestne občine. Nasprotnikom predlogov je po glasovanju tudi očital, da so s svojo potezo proračun skupaj obremenili za pet milijonov evrov.

V nadaljevanju seje so svetniki po daljši razpravi, v kateri so izrazili predvsem zaskrbljenost za delovna mesta, potrdili dokončno prodajo poslovnega deleža v družbi Farmadent, kar so storili kot zadnja od šestih občin po tistem, ko so to že storili v Staršah, Dupleku, Hočah-Slivnici, Miklavžu na Dravskem polju in Račah-Framu.

Če bo posel odobril tudi varuh konkurence, bo podjetje, ki se ukvarja z veleprodajo zdravil in medicinskih pripomočkov, prešlo v last Salusa, ki bo za to občinam, glede na njihove deleže v družbi, odštel 8,46 milijona evrov.

Arsenovič je obžaloval, da se za prodajo niso odločili že pred nekaj leti, potem ko so že v proračunu za leto 2021 načrtovali deset milijonov evrov iz tega naslova, a je k nižji kupnini prispevalo tudi nekoliko slabše poslovanje nekoč najbolj dobičkonosne občinske družbe.

Kot je svetnikom danes razložil direktor Farmadenta Jurij Pivka, njihov trenutno okoli sedemodstotni tržni delež zadnja leta zaradi povečevanja deležev obeh največjih veleprodajalcev Kemofarmacije in Salus pada, kar je pomembno tudi pri razumevanju dejstva, da zgodba o kokoši, ki nese zlata jajca, že davno ne velja več, saj so leta 2021 prvič beležili dobrega pol milijona evrov izgube.

“Za podjetje je pomembno povezovanje s strateškim partnerjem, v nasprotnem primeru lahko pride do izgube premoženja za lastnike in s tem do velike gospodarske škode, hkrati pa do velikih socialnih težav, saj bi bilo ogroženih 60 delovnih mest ter še 15 v hčerinski družbi GoPharm,” je opozoril Pivka.

Ker mariborska občina še nima sprejetega letošnjega proračuna, na februarski seji so ga namreč s težavami potrdili v prvem branju, je mestni svet danes potrdil sklep o začasnem financiranju do konca junija oziroma do dokončnega sprejema proračuna.

Svetniki pa so podprli tudi predlog dviga turistične takse s sedanjih dveh na zakonsko maksimalno določeno višino dveh evrov in pol, kar bo skupaj s promocijsko takso, ki znaša četrtino turistične, pomenilo 3,13 evra na dan. Za tak korak so se odločili, ker potrebujejo več denarja za promocijo. Na podlagi števila nočitev v preteklem letu na občini ocenjujejo, da bi lahko pridobili okoli 140.000 evrov dodatnih sredstev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen