V zadevi Kavaški klan pod strogimi zaščitnimi ukrepi pričal še en skesanec, ki je imel vlogo prevoznika denarja

0

Sojenje v zadevi Kavaški klan se je danes nadaljevalo z zaslišanjem Vasilija Aleksića, enega od treh skesancev v zadevi Kavaški klan. Aleksić, ki s tožilstvom ni sklenil sporazuma o priznanju krivde, je med majem in julijem 2020 skrbel za prevoze denarja, ki izvirajo iz trgovine s prepovedano drogo.

Vasilije Aleksić ima v zadevi Kavaški klan status skesanca in je v programu zaščite prič. Njegovo današnje zaslišanje je zato potekalo prek videopovezave in pod strogimi zaščitnimi ukrepi. Njegov obraz je bil zamegljen, pri zaslišanju prek videopovezave so uporabili tudi napravo za popačitev glasu in zaščitno steno. Tožilstvo Aleksiću očita, da je kot voznik kurir po navodilih vodij in nadrejenih preko kriptirane komunikacije izvajal prevzem ali oddajo denarja, ki izvira iz trgovine s prepovedanimi drogami. S tem naj bi po oceni tožilstva zaslužil najmanj 1800 evrov.

Aleksić je danes sodišču podrobno opisoval, kako je izvajal prevoze denarja iz naslova prepovedane trgovine z drogo. Kot je pojasnil, se je s prevozi denarja začel ukvarjati maja leta 2020, ko se je zaposlil v podjetju za prevoze v Sloveniji kot voznik tovornjaka. Že prvi delovni dan v Sloveniji je k Aleksiću namreč pristopil nekdanji član Kavaškega klana Darko Nevzatović in ga vprašal, ali bi poleg službe voznika opravljal še prevoze denarja. Nevzatović mu je izročil tudi kriptiran telefon Sky in mu dajal navodila, kje naj prevzame denar ter na katere lokacije naj ga odpelje. Darko Nevzatović je sicer eden od glavnih skesancev v zadevi Kavaški klan. Enako kot Aleksić ima status zaščitene priče in ga nameravajo zaslišati v okviru glavne obravnave.

V obdobju od maja do julija 2020 je Aleksić po lastnih besedah opravil “osem ali devet prevozov denarja” med različnimi državami, med katerimi je omenil predvsem Nemčijo, Slovenijo in Španijo. Navodila za prevzem denarja je vedno dobival od Nevzatovića. V začetku julija 2020, ko se je vračal iz Španije, pa je Aleksiča na slovensko-italijanski meji aretirala slovenska policija in mu pri tem zasegla večjo količino denarja.

V ospredju današnje glavne obravnave je bilo sicer tudi vprašanje, ali imata Nevzatović in Aleksić v zadevi Kavaški klan lahko status priče. Nevzatović in Aleksić imata v tej kazenski zadevi namreč še vedno tudi status osumljencev. Sodni senat pod vodstvom predsednika Tomaža Bromšeta je na koncu sprejel sklep, da se Aleksića danes vseeno zasliši.

Dvaindvajset obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav in jo prodali preprodajalcem droge.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen