Udeležba Rusije na zasedanju Ovse na Dunaju deležna številnih kritik

0

Ruski parlamentarci, ki se bodo v četrtek in petek na Dunaju udeležili zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), se ne bodo smeli udeležiti plesa, ki ga bodo ob tej priložnosti organizirali avstrijski Svobodnjaki, je danes zagotovila avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler.

V Bruslju je izpostavila, da se tega plesa ne bodo smeli udeležiti, saj so jim vizume izdali izključno za udeležbo na zasedanju “in ne za druge dogodke in zagotovo ne za udeležbo na akademskem plesu”. Ruska stran je to upoštevala, je dodala. Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je nedvoumno pojasnilo, da bo zagotovilo spoštovanje pravil in v primeru kršitev ukrepalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred zasedanjem so se namreč pojavila ugibanja, da se bo ruska delegacija udeležila akademskega plesa, ki ga v petek zvečer v dunajski palači Hofburg ob zasedanju Ovseja organizirajo Svobodnjaki (FPÖ), ki so naklonjeni Rusiji in so že večkrat kritizirali sankcije EU proti njej.

Vodja ruske delegacije Pjotr Tolstoj je sicer konec minulega tedna za avstrijsko tiskovno agencijo APA zanikal, da se nameravajo udeležiti plesa.

Za nekatere države je sporna že sama udeležba Rusije na zasedanju. Parlamentarci iz 20 držav, tudi Slovenije, so Avstrijo pred zasedanjem pozvali, naj predstavnikom Rusije zaradi ruskega napada na Ukrajino prepreči udeležbo na zasedanju in jim ne izda vizumov.

Vlada na Dunaju je to zavrnila, saj trdi, da je kot država, v kateri ima sedež Ovse, vizume dolžna izdati. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je ob tem izrazil nezadovoljstvo z datumom zasedanja, ki bo potekalo na predvečer in dan prve obletnice ruske invazije na Ukrajino.

Predsednica Parlamentarne skupščine Ovseja, švedska konservativka Margareta Cederfelt, je danes vabilo ruskim delegatom zagovarjala z besedami, da bodo “morali za privilegij, da nekaj minut izrekajo svoje laži, prenašati večurne verbalne obsodbe svojih dejanj”. Srečanje bo pokazalo, kako izolirana je Moskva v resnici, je poudarila.

Izpostavila je tudi, da poslovnik parlamentarne skupščine ne dopušča začasne izključitve držav, ki očitno kršijo načela Ovseja in mednarodno pravo. Nasprotuje tudi odpovedi ali preložitvi tega letnega zimskega zasedanja, poroča APA.

Kritike je sprožila tudi odločitev vodstva parlamentarne skupščine, da zaradi težav z logistiko in varnostjo novinarjem ne bodo omogočili dostopa na zasedanje, ki bo potekalo v Hofburgu. Združenje evropskih novinarjev in Združenje tujih novinarjev na Dunaju sta opozorila, da bi to lahko resno ogrozilo svobodo neodvisnega poročanja. Zasedanje naj bi sicer neposredno prenašali na YouTubu in Facebooku, poroča APA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen