Stoltenberg: Ukrajina porabi več streliva, kot ga Nato lahko proizvede

0

Trenutna poraba streliva v Ukrajini je bistveno višja od naše proizvodnje, je danes na novinarski konferenci v Bruslju dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in priznal, da vojna bremeni obrambno industrijo ter izčrpava zaloge zavezništva. Dodal je, da je Nato sredi logistične tekme, vojaško pomoč Ukrajini pa je treba zagotoviti čim prej.

“Ruski predsednik Vladimir Putin zaenkrat še ni pripravljen na mir, saj je začel z novo ofenzivo. Jasno je, da smo se sedaj znašli sredi logistične tekme. Ključna oprema, kot so strelivo, gorivo in rezervni deli, morajo priti v Ukrajino, preden Rusija prevzame pobudo na bojišču. Hitrost je tista, ki bo rešila življenja,” je dejal Stoltenberg.

Opozoril je, da je Rusija na bojišču pripravljena sprejeti velike izgube, njen cilj – nadzor nad Ukrajino – pa ostaja nespremenjen. “Da bi zagotovili zmago Ukrajine in njen obstoj kot suverena država, ji moramo še naprej zagotavljati vse, kar potrebuje za zmago ter dosego pravičnega in trajnega miru,” je dodal.

V luči tega je izpostavil potrebo po okrepitvi proizvodnje streliva. “Trenutna stopnja porabe streliva v Ukrajini je mnogokrat višja od naše stopnje proizvodnje. To obremenjuje našo obrambno industrijo in izčrpava naše zaloge,” je priznal.

Pri tem je pojasnil, da se je rok za pripravo streliva velikega kalibra podaljšal z 12 na 28 mesecev, danes oddana naročila pa bi lahko bila dobavljena šele čez dve leti in pol. “Ravno zato moramo povečati proizvodnjo in investicije v našo obrambno industrijo,” je še dodal.

Na vprašanje o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini je odgovoril, da se podpora Ukrajini spreminja z razvojem in potekom vojne ter da bodo o tem razpravljali na zasedanju obrambnih ministrov Nata v torek in sredo.

Hkrati je opozoril, da je od nedelje zaradi kibernetskih napadov še vedno moteno delovanje nekaterih spletnih strani Nata. Vendar to nikakor ne vpliva na poslovanje in delovanje zavezništva, je poudaril.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen